Иван Стойнев: Истанбулската конвенция ще действа в България, независимо, че не е ратифицирана

Истанбулската конвенция ще действа и в България, независимо, че не е ратифицирана от страната ни. България е подписала, но не е ратифицирала Истанбулската конвенция, която е акт на Съвета на Европа. Това обясни доц. Иван Стойнев, преподавател по Европейско право в СУ „Климент Охридски” по NOVA NEWS.

Тя ще действа по институционалните въпроси, наказателно-правното сътрудничество – България да може да издава европейска заповед за насилие над жени, въпросът за забрана за връщане на лица, които са обект на домашно насилие към държави извън ЕС. Това са областите, в които Истанбулската конвенция става действащо право на територията на България.

„Конвенцията няма връзка с признаване на каквито и да е екстравагантни тези. Тя се отнася само за отношенията между мъже и жени в личните им взаимоотношения”, каза доц. Стойнев.

Според Орлин Колев, доктор по Конституционно право и член на Комисията за защита от дискриминация, всеки един акт, който е в защита на гражданите, трябва да се адмирира.

„Част от мотивите на Конституционния съд, (който определи, че документът противоречи на Конституцията ни), са за възприятието на пола, за социалната роля на пола. Има един нюанс, имаме подобна уредба, която води до такъв извод – това са мотивите на КС, че противоречи на българския основен закон”, обясни Колев.

Относно промените в Конституцията, които се разглеждат, той обясни, че е нужно идеите да се прецизират. „Има сфери, в които може да се изпълняват същите функции от ВСС. Не може да имаме главен прокурор, който да е с напълно орязани правомощия”, допълни Орлин Колев.

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини