Ледниково езеро в Хималаите преля и отнесе мостове, къщи и хора

Най-малко 40 души бяха убити и 75 са безследно изчезнали, след като ледниково езеро излезе от бреговете си и предизвика внезапни наводнения тази седмица в индийската част на Хималаите, казаха правителствени служители пред "Ройтерс" във втория ден на издирвателните и спасителните работи.

Трагедията се разигра само две седмици след началото на инсталирането на система за ранно предупреждение за подобни инциденти.

Езерото Лонак в планинския североизточен щат Сиким преля в сряда, след проливни дъждове и вероятно лавина предизвикаха големи наводнения по долината на река Тееста.

Това е едно от най-тежките бедствия в региона от повече от 50 години и поредното от поредица екстремни метеорологични явления, които причиниха щети в обширни райони в Хималаите и в Южна Азия през последните години. Учените обвиняват за случващото се изменението на климата. Властите в Сиким казаха, че това бедствие, което връхлетя преди популярния празничен и туристически сезон в живописния щат, е засегнало живота на 22 000 души.

"Получихме обаждания от хора, че нивата на реките може да се повишат в 3 часа сутринта, и избягахме, за да се спасим", разказа Джавед Ахмед Ансари, 44-годишен, жител на долината Тееста, който има фирма за рафтинг по реката. "Бягахме в джунглата нагоре по хълма... Видяхме къщи, които бяха пометени. Сега виждам само първия етаж на нашата, който е пълен с пясък, всичко е потопено."

Учени и властите работеха върху система за ранно предупреждение за наводнения в езерото Лонак, предизвикани от ледниците. Тя би могла да даде на хората повече време за евакуация, ако беше напълно работеща, казаха пред "Ройтерс" участващи в проекта.

"Водните нива са спаднали в някои райони, но северната част на щата Сиким е напълно откъсната. Екипите за помощ не могат да достигнат до засегнатите райони там", каза в петък Цетен Бхутия, държавен служител. По думите му мобилната и стационарната телефонна мрежа не работят.

Около 2400 души са били евакуирани досега и 7600 души са били в лагери за помощ, каза Бхутия. До 15 октомври в района са затворени частни и държавни институции.

Петнадесет моста бяха пометени от водите в щата, което затрудни спасителните операции. Снимки и видеоклипове в социалните медии показват пътища и улици, покрити с тиня и камъни, заседнали превозни средства и малки кални потоци, продължаващи да се стичат по склоновете.

Армията каза, че планира да евакуира близо 1500 блокирани туристи с хеликоптери, докато времето в региона се подобрява.

Военно оборудване, включително огнестрелни оръжия и експлозиви, е било отнесено в река Тееста, каза говорител на министерството на отбраната в публикация в социалните медии. Мина за минохвъргачка е била отнесена в съседния щат Западен Бенгал, където е избухнала, убивайки едно дете и ранявайки шестима души, каза местният депутат Прадип Кумар Бхарма.

Метеорологичната служба каза, че в Сиким са се излели 101 мм дъжд през първите пет дни на октомври,. Това е повече от два пъти нормалното ниво и е предизвикало наводнения, по-лоши от това през октомври 1968 г., при което са загинали около хиляда души.

Сиким - малък будистки щат с население от около 650 000 души, който е вклинен в планините между Непал, Бутан и Китай, е откъснат от останалата част от страната, тъй като главната магистрала, която го свързва, се е сринала.

Първата част от системата за ранно предупреждение - камера за наблюдение на нивото на езерото Лонак и метеорологични инструмент - беше инсталирана миналия месец. "Наистина е доста абсурдно. Фактът, че се случи само две седмици след като екипът ни беше там, е невероятно лош късмет", казва геологът Саймън Алън от Университета в Цюрих, който участва в проекта.

Той обяснява, че планират да добавят сензор, който да се задейства, ако езерото е на път да прелее през бреговете си. Това обикновено е свързано със система, която предупреждава жителите да се евакуират незабавно. "Индийското правителство не беше готово да направи това тази година, така че се изпълняваше като процедура в две стъпки", каза той.

Властите и жителите биха имали време за предупреждение от 90 минути, според симулации, извършени от учени по време на планирането на система за ранно предупреждение в езерото Лонак. Това също би позволило на водноелектрическа централа да отвори шлюзовете си по-рано.

Инсталираните устройства за наблюдение е трябвало да изпращат данни на властите, но камерата е останала без захранване по неизвестна причина в края на септември, според източник от швейцарското посолство, което подкрепя проекта.

Тъй като изменението на климата затопля високопланинските региони, много общности са изправени пред опасни наводнения от т.нар. ледникови езера. Езерата, задържащи вода от разтопените ледници, могат да се препълнят и да предизвикат стена от вода, която се втурва надолу по планинските долини.

  • Повече от 200 такива езера сега представляват много голяма опасност за хималайските общности в Индия, Пакистан, Китай, Непал и Бутан, според изследване от 2022 г.
  • През последните години системи за ранно предупреждение за ледникови наводнения бяха разгърнати в Китай, Непал, Пакистан и Бутан.

Индийски служител, запознат пряко с проекта, каза, че планът е да бъдат изградени пилотно първите индийски системи за ранно предупреждение за ледникови наводнения в езерото Лонак и друга - в близкия Шако Чо в Сиким, преди да се разшири до други опасни езера.

Учените от години казват, че тези две езера са изложени на риск от "експлозивни" наводнения, но напредъкът се проточи във времето заради бавен процес на проектиране и търсенето на финансиране. И сега има съмнения - Фарук Азам, специалист по ледниците в Индийския технологичен институт в Индоре, отбеляза, че дори ако системата е била въведена, потенциалните ползи от нея не са съвсем ясни.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини