Ембриоидите от човешки клетки - първи стъпки към регулирането на една научна революция

Това не са човешки ембриони, но са много близки до тях. Изкуствено създадени за изследователски цели, "ембриоидите" представляват светкавична научна революция, която вече кара някои регулаторни органи да изготвят първоначални правила, съобщи АФП.

"Ембриоидите дават възможност за постигане на научен и медицински напредък", но те крият и рискове от злоупотреба, които изискват въвеждането на регулация", се казва в становище на френската Агенция по биомедицина, публикувано днес.

За първи път в света обществен регулаторен орган заема позиция по отношение на изследователска област, която доскоро изглеждаше като научна фантастика, но претърпя бурно развитие през последните месеци.

Ембриоидите представляват "сглобки" от клетки, които имат за цел да възпроизведат функционирането и развитието на ембриона, без да е необходимо оплождане.

От тази година няколко екипа от изследователи са успели да разработят подобни ембриоиди от човешки клетки - първо научно постижение от рядък мащаб.

Отвъд техническите постижения, залозите са значителни от медицинска гледна точка. Ембриоидите имат потенциал да осигурят много по-добро разбиране на ранните дни на ембриона - период, чиито механизми остават голяма загадка.

Внезапното ускоряване на изследванията повдига и редица етични въпроси, като се започне от самия статут на ембриоидите: трябва ли те да бъдат разглеждани просто като струпвания от клетки или може да се говори за истински "синтетични" ембриони, носещи в себе си потенциала на човешко същество?

На сегашния етап от изследванията тези въпроси са доста теоретични, тъй като ембрионалните модели остават приблизителни и не могат да оцелеят повече от няколко дни.

Редица изследователи обаче, особено в рамките на Международното общество за изследване на стволови клетки (ISSCR), вече са се ангажирали с определянето на регулаторна рамка, често не толкова по принуда, колкото от желание да поемат водеща роля по тема, която обещава да създаде оживени политически и обществени противоречия.

"Необходимо ли е да бъде създадена рамка? Всички научни кръгове го препоръчват", казва невробиологът Ерве Шнайвайс от френския Национален институт за здраве и медицински изследвания (Inserm). 

"Колкото повече тези модели заприличват на ембриони, толкова повече това ще повдига етични въпроси, които трябва да бъдат разрешени", обясни той, напомняйки, например, за съществуващия риск. По думите му засега е "абсолютна фантазия", че изследователите могат един ден да опитат да имплантират подобен ембрион в жена, за да предизвика истинска бременност. 

Освен общата необходимост от установяване на правила обаче, научният свят трудно постига съгласие по подробностите, като се има предвид изключително променливия характер на тази научна област.

"Все още има много въпроси без отговор", се посочва в проучване, публикувано през август в Stem Cell Research & Therapy, което се опитва да направи преглед на дебатите сред изследователите: Кой трябва да изготви правилата? Как трябва да бъдат прилагани те? Колко задължителни трябва да бъдат?

В действителност нито една държава не е адаптирала законодателството си. 

В този контекст се появява становището на  Агенцията по биомедицина, която контролира изследванията на стволови клетки във Франция. Въпреки че официално няма регулаторен статут, то всъщност ще определи рамката на бъдещите изследвания в страната, тъй като всеки изследовател ще трябва да поиска разрешение от агенцията, за да работи върху ембриоиди.

Агенцията е за създаването на междинен статут между изследванията върху човешки ембриони, които са строго регулирани, и изследванията върху стволови клетки, които според нея са твърде "позволяващи" в случая с ембриоидите.

Това би означавало, например, те да не се развиват повече от четири седмици, докато за истинските ембриони прагът е две седмици. Идеята е да останем много далече от "периода, в който се появява чувството за болка, да не говорим за съзнанието", отбелязва регулаторният орган.

В крайна сметка имплантирането им ин виво трябва да остане забранено, смята агенцията, отказвайки да установи каквато и да е равнопоставеност между ембриоиди и ембриони.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини