"Ще бъде по-скромно": Русия ограничи избора на чиновниците до 6 марки коли

Руските държавни и общински чиновници ще трябва да слязат от западните си служебни автомобили и да ги заменят с руски и китайски, след като през август президентът Владимир Путин поиска да се подкрепи местното производство на автомобили.

В петък Министерството на промишлеността и търговията препоръча на държавните служители да купуват предимно автомобили от шест марки, които се произвеждат в Русия. Сред тях са четири руски марки - "Лада", "Аурус", "Москвич" и УАЗ, както и две китайски - "Хавал" и "Еволют".

"Местните предприятия вече произвеждат широка гама от модели с различни технически характеристики и оборудване (6 марки и повече от 20 модела), които са в състояние да задоволят нуждите на служители от различни нива. Производственият капацитет също ще позволи да се посрещнат нуждите от автомобили за покупки от държавни агенции", се казва в съобщението на министерството, цитирано от агенция "Интерфакс".

Китайските марки са избрани, тъй като имат заводи в Русия - "Хавал" - в Тула, и електрическите "Еволют", които се правят в Липецк.

Новите модификации на "Москвич" също са базирани на китайските JAC.

Президентът Владимир Путин даде указания за приоритетно използване на машини местно производство от държавни и общински служители след среща с ръководителите на руските производствени предприятия в началото на август. Тогава той изрази мнение, че "всички служители в страната трябва да карат местни коли".

"Някъде ще бъде по-скромно от преди - нищо страшно. Напротив, дори е добре - цялата тази прекрасна бюрокрация трябва да разбере, че трябва да се стремим към развитието на местни марки, домашни автомобили и други местни продукти", каза Путин.

Руският парламент веднага реагира на президентския почин и обяви, че ще замени BMW моделите, които сега се ползват от депутатите, с руски возила.

След началото на войната в Украйна повечето западни производители на автомобили затвориха заводите си в Русия. На мястото на някои от тях бяха отворени руски поточни линии. Така заводът на "Рено" край Москва вече сглобява москвичи.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини