Едно "залежало досие" в Белгия с драматични последици

Терористичният атентат от миналия понеделник в Брюксел, при който тунизиец застреля двама шведски футболни запалянковци, предизвика политически сътресения в Белгия.

На пресконференция в нощта след атентата премиерът на Белгия Александър Де Кро от партията "Открити фламандски либерали и демократи", съобщи, че тунизиецът Абдесалем Ласуед пребивава незаконно в страната. Де Кро обясни, че през 2019 той е подал молба за убежище, година след това е получил отказ с искане да напусне Белгия, но веднага след това е изчезнал от радара на властите. До трагичния понеделник, 16 октомври, когато разстреля с автомат двама шведски граждани и тежко рани трети.

В среднощната пресконференция на правителството участва и министърът на правосъдието Венсан Ван Квикенборне - също представител на "Откритите фламандски либерали и демократи".

И Де Кро, и Ван Квикенборне обясниха колко е трудно незаконно пребиваващите в Белгия мигранти да бъдат връщани в държавите им, защото съответните държави не ги искат и Белгия няма как насила да ги качи в самолета. Ван Квикенборне каза още, че Ласуед не е бил включен в националния списък с радикализирани ислямисти, въпреки че през 2022 години службите за сигурност докладват за странно поведение на тунизиеца в близост до една от многобройните джамии в Брюксел.

Тунис е поискал екстрадиция

В края на миналата седмица неочаквано същият министър на правосъдието Ван Квикенборне подаде оставка. Повод за това се оказа нова информация, според която през 2022 година Тунис, чрез Интерпол, е изпратил на Белгия така нареченото червено предизвестие ("red notice") за екстрадирането на Ласуед в родината му. Оказва се, че той е избягал от затвора в Тунис през 2011 година, където е излежавал присъда за опит за двойно убийство и е успял да пристигне в Европа през Лампедуза в Италия.

Ван Квикенборне обясни, че искането просто е останало "да залежава" на бюрото на прокурор от брюкселската прокуратура и не са предприети действия по него.

Забравеното досие

Правосъдният министър заяви, че поема лична политическа отговорност за сериозна административна грешка с драматични последици. От прокуратурата в Брюксел се оплакаха от липса на достатъчно персонал, но за оставки или наказания засега не се съобщава.

Бившият правосъден министър съобщи още, че през миналата 2022 година страната е получила 31 искания за международна екстрадиция. 30 от тях са били обработени и само едно (това на Ласуед) забравено.

Вчера премиерът Де Кро посочи новия правосъден министър - Пол ван Тихелт, който беше част от кабинета на бившия Ван Квикенборне. Ван Тихелт е прокурор, бивш шеф на службата за оценка на заплахите за националната сигурност, която изготвя списъка с радикализираните елементи в Белгия.

Новият правосъден министър, представен като голям експерт по националната сигурност, беше посрещнат враждебно вътре в либералната партия на премиера Де Кро, защото е бил избран от ръководството почти еднолично, без партийна дискусия. Ключови фигури на партията обявиха, че се оттеглят от нея, което допълнително ще отслаби и без това слабите й електорални позиции преди изборите в страната догодина.

Пропуските в службите за сигурност

Освен политическите сътресения случаят Ласуед постави на дневен ред в Белгия и други важни въпроси: Как е възможно почти 20 години тунизиецът, осъден на 26 години затвор в родината си, да остане незабелязан от службите за сигурност в Европа? Оказа, че той е пребивавал в затвора и в Швеция, но белгийските власти не знаеха за престоя му там. Защо Белгия, която преживя ужаса на терористичните атаки в Брюксел на 22 март 2016 година, когато загинаха 35 души от различни националности, не успява да държи под контрол радикализираните мюсюлмани, най-вече в Брюксел? И как е възможно в страна с население 11 милиона души години наред да пребивават над 100 000 нелегални мигранти? Въпроси, които белгийците и всички, които живеят в Брюксел, си задават, но засега не получават отговор.

Междувременно днес в Париж бяха повдигнати обвинения на двама мъже, за които се предполага, че са свързани с Ласуед. Обвиненията срещу тях са за терористичен заговор и съучастие в убийство.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини