Влаковете ще бъдат оборудвани с най-новата система за сигурност

Влакове на българската железница ще бъдат оборудвани със система за сигурност от най-ново поколение, съобщава Министерството на транспорта. Предстои да бъдат купени бордови устройства за безопасно управление на 89 влака, от които 64 са за БДЖ. Според министър Георги Гвоздейков внедряването на системата ERTMS е "важна крачка, за да гарантираме по-голяма безопасност на жп транспорта".

За първи път във влакове на българската железница ще бъде инсталирано оборудване ERTMS, което е новост и за Европа. Националната компания "Железопътна инфраструктура" ще обяви обществена поръчка с прогнозна стойност около 105 млн. лева. Средствата се осигуряват от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Европейската система за управление на железопътния трафик (ERTMS) е голям индустриален проект, предназначен да подобри трансграничната оперативна съвместимост в Европа чрез създаване на единен стандарт за железопътна сигнализация.

ERTMS е система за сигнализиране, базирана на непрекъсната комуникация. Проектът се изпълнява от осем членове на UNIFE (Асоциацията на европейската железопътна индустрия) със съгласуваните усилия на ЕС, заинтересованите страни в железопътния транспорт и индустрията GSM-R (Глобална система за мобилни комуникации – железопътен транспорт). Членовете на UNIFE включват Alstom Transport, Ansaldo STS, AZD Praha, Bombardier Transportation, Invensys Rail, Mermec, Siemens Mobility и Thales.

Като част от този всеобхватен проект ЕС инициира създаването на шест ERTMS коридора и изпълни план за внедряване в целия ЕС. Беше назначен и европейски координатор на ERTMS, който да гарантира успешното внедряване на системата.

До май 2020 г. повече от 6000 км линии и повече от 3600 превозни средства са оборудвани с ERTMS в Европа.

Приблизително 50 000 км от линиите и до 30 000 влака в региона се планира да бъдат оборудвани с ERTMS до 2030 г. ERTMS бързо печели признание като глобален стандарт за сигнализация.

Към 2019 г. повече от 105 185 км железопътни линии и 13 219 влака по света са оборудвани с ERTMS.

Към момента системата покрива 110 761 км жп линии на 5 континента и 19 199 влака.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини