Извънредно заседание на парламента от 12:00 часа днес за ветото на президента

Извънредно заседание на парламента е насрочено за 12:00 часа днес, предвижда програмата за работа, публикувана на интернет страницата на Народното събрание. Според парламентарния правилник, председателят открива заседанието, ако присъстват повече от половината от народните представители или 121 депутати. 

В дневния ред за днес първа точка е новото обсъждане на Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, приет от Народното събрание на 5 октомври 2023 г., върнат за ново обсъждане с Указ № 192 от 18 октомври 2023 г. Президентът Радев наложи вето във връзка с текстовете от законопроекта, с които се въвежда либерализация на енергийния пазар за битовите потребители. 

Според приетите от депутатите изменения  Националната електрическа компания от 1 юли 2024 г. следва да престане да бъде обществен доставчик и да се премахнат квотите на производители за регулирания пазар. Регулираните цени за крайните битови потребители ще се прилагат до 31 декември 2025 г.  Държавният глава Румен Радев предупреждава, че заличаването на фигурата на обществения доставчик и премахването на енергийния микс може да предизвика спиране на производство на електрическа енергия от Топлоелектрическа централа „Марица-изток 2“ и ще застраши функционирането на „Мини Марица-изток“ още в средата на следващата година.

Комисията по енергетика отхвърли ветото на президента на извънредно заседание в сряда. 

В понеделник депутатите от парламентарните групи, подкрепящи правителството на академик Николай Денков, проведоха среща във връзка с предложението на ГЕРБ-СДС за отпадане на дерогацията за "Лукойл". След срещата изявление пред медиите направиха представителите на ГЕРБ-СДС и ДПС, които обявиха, че представителите на кабинета са получили уверение от "Лукойл", че ще внесат дължимите данъци. Подкрепящите кабинета парламентарни сили ГЕРБ СДС и ДПС настояха, че ако не бъдат внесени дължимите от "Лукойл" данъци в размер на над 500 млн. лв., ще внесат предложението за отнемане на дерогацията.  

В дневния ред за извънредното заседание за днес е предвидено още на първо гласуване да бъде обсъден Законопроект за изменение и допълнение на Закона за запасите от нефт и нефтопродукти. Вносители на законопроекта са Делян Добрев от ГЕРБ-СДС и Йордан Цонев от ДПС. На извънредно заседание в сряда Комисията по енергетиката в парламента прие промени в Закона за запасите от нефт и нефтопродукти, свързани с "Лукойл". 

От парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" заявиха, че няма да участват в заседанието в петък. Още във вторник те апелираха председателят на парламента да не свиква извънредно заседание, за да не се използва трибуната на парламента предизборно. Според тях няма пречка ветото и въпросните промени в законодателството да бъдат гласувани на редовно заседание след местните избори.

От "Възраждане" също заявиха, че няма да влязат в пленарната зала за извънредното заседание. Те апелираха към колегите си от "БСП за България" ,"Има такъв народ" и ПП-ДБ, също да не участват в заседанието. 

За БТА Тошко Йорданов, председател на парламентарната група "Има такъв народ", заяви, че ще участват в извънредното заседание на парламента, на което ще бъде обсъдено ветото на президента. 

От "БСП за България" заявиха, че няма да влязат в парламента и няма да направят кворума за провеждане на извънредното заседание. 

Според Делян Добрев  (ГЕРБ-СДС) от извънредното заседание на парламента в петък ще си проличи кои парламентарни групи са "на хранилка" от „Лукойл“ и кои не. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини