Израел заяви, че военните му водят ожесточени боеве в Газа, а ООН предупреди, че бойното поле се е превърнало "в гробище" за деца

Израелските въоръжени сили казаха, че военните им водят "ожесточен ръкопашен бой" в Газа на фона на сухопътната им офанзива срещу "Хамас", а ООН предупреди, че бойното поле се е превърнало "в гробище" за деца, предаде ДПА.

"Стотици обекти, принадлежащи на кървавата терористична организация "Хамас", бяха атакувани чрез "координирани въздушни и сухопътни удари", заяви днес говорителят на израелската армия Даниел Хагари. В този момент нашите войници се сражават на бойното поле, водят ожесточени боеве и елиминират терористи, каза още Хагари. "През следващите седмици от всички нас ще се изисква устойчивост и търпение", добави той

Военното крило на "Хамас" пък заяви, че е взело на прицел "два бронирани автомобила" с противотанкови снаряди и че неговите бойци са "унищожили" израелски сили, като са им устроили засада в сграда в северната част на територията.

Междувременно УНИЦЕФ съобщи, че досега в Газа са били убити 3450 деца. "Газа се превърна в гробище за деца", заяви днес в Женева говорителят на УНИЦЕФ Джеймс Елдър.

По данни на хуманитарните агенции на ООН в Газа са свършили питейната вода, храната, горивото и лекарствата. Според ООН всеки ден е необходимо да се доставят поне 100 камиона помощи, за да се осигурят основните нужди на 2,2 милиона души, които живеят в ивицата Газа.

Автоколона от 26 камиона, превозващи спешно необходима хуманитарна помощ, е пристигнала в Газа снощи, съобщи Палестинският Червен полумесец. Той обаче добави, че все още не е разрешено да се внася гориво. С това общият брой на камионите, влезли в Газа от началото на войната между Израел и "Хамас", достигна 144, посочва ДПА. Преди началото на войната в палестинската територия влизаха средно по 500 камиона дневно. По информация от Израел 80 камиона с помощи са готови за проверки преди влизане в ивицата Газа днес.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини