"Рафах" отново отваря днес, 36 българи и семействата им са напуснали Газа

Граничният пункт "Рафах" отново отваря  днес за всички хора с чуждестранни паспорти, които искат да напуснат обсадената Ивица Газа. Вчера през пункта от Газа в Египет преминаха повече от 400 души. Според палестинските власти 76 ранени жители на анклава и 335 чужди граждани са успели да се евакуират. В това число са 36 български граждани и членове на техните семейства. Те са били изведени успешно и вече са в безопасност в Египет, обяви снощи вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. Един българин е останал в Газа по собствено желание.

Повече от 330 чуждестранни граждани, включително такива от страни от Европейския съюз, Великобритания и Съединените щати, са напуснали Ивицата Газа след отварянето на пропускателния пункт "Рафах". През него са преминали и десетки ранени жители на анклава. Очаква се днес пунктът да бъде отворен отново, за да продължи евакуацията. Според дипломатически източник, повече от 7500 чужденци ще напуснат Газа в продължение на около две седмици. 

Израел продължава военните действия срещу "Хамас" с атаки по суша, въздух и вода в отговор на координираните нападения на ислямисткото движение на израелска територия на 7 октомври, при които загинаха 1400 души и бяха взети над 200 заложници. Рано тази сутрин около болницата "Ал Кудс" в град Газа отекнаха експлозии. Израелските сили за сигурност обявиха по-рано, че са пробили защитната линия на "Хамас" в северната част на Ивицата Газа и обхватът на боевете на палестинската територия се разширява. Един израелски войник е загинал в сряда.

Повече от 190 палестинци са загинали при израелските нападения срещу бежанския лагер "Джабалия" в Газа, според "Хамас", които посочват, че палестинските жертви в хода на израелската офанзива са близо 8800.

Американският президент Джо Байдън приветства отварянето на пункта "Рафах" за евакуация на чужденци и тежко ранени палестинци и посочи, че Вашингтон ще продължи да настоява Израел да се придържа към международните закони за защита на цивилните при конфликт. 

Папа Франциск заяви, че за Израел и Палестина е необходимо двудържавно решение, за да се сложи край на войни като настоящата, и призова за специален статут на Ерусалим.

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини