Омразата към Израел в Газа започва от учителите на ООН там. UN Watch разкрива как те ликуват за клането на Хамас

„Аллах е велик, Аллах е велик, реалността надминава и най-смелите ни мечти."

„Добре дошъл на великия октомври."

С тези и още възклицания учители от Агенция за подпомагане на палестински бежанци към ООН (UNRWA) в палестинския анклав Ивицата Газа са празнували клането на терористичната организация „Хамас“ на цивилни в Израел на 7 октомври, след което започна продължаващата вече месец война.

Терористите убиха над 1400 души за един ден и взеха над 240 заложници. Сред тях има двама българи.

Радостните възгласи на 20 учителите на палестински деца и други служители на UNRWA, изразени чрез социалните медии, разкрива доклад, озаглавен „UNRWA: омразата започва оттук“. Той е съставен от неправителствената организация UN Watch, независима група за наблюдение на правата на човека, базирана в Женева.

„Докато войната между Израел и „Хамас“ в Газа продължава, групата за наблюдение публикува нов доклад, който разкрива как учителите на UNRWA в анклава, финансирани основно от САЩ и ЕС, индоктринират палестинските деца и насърчават тероризма и антисемитизма“ - отбелязват авторите му.

Случаите не са първите. Те допълват картината, обрисувана, след като 133 преподаватели и служители на UNRWA бяха уличени в насърчаване на омразата и насилието в последния доклад на UN Watch, публикуван през март 2023 г.

Изпълнителният директор на UN Watch Хилел Нойер ще представи доклада в сряда пред Конгреса на САЩ.

Вчера UN Watch оповести съдържанието му пред комисаря по външните работи на ЕС Жозеп Борел и посланика на САЩ Линда Томас-Грийнфийлд, чиито правителства са сред най-големите спонсори на UNRWA, както и на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш и на ръководителя на UNRWA Филип Лазарини.

UN Watch призова основните спонсори на агенцията - включително САЩ, Германия, Обединеното кралство и Европейския съюз - да гарантират, че нито едно от техните общо 1,2 млрд. долара дарения за UNRWA няма да финансира „учители на омразата“ - както ги нарича, и да държат агенцията отговорна за собствените ѝ стандарти и ангажименти.

Сред цитираните в началото преподаватели са:

- учителят от UNRWA в Газа Осама Ахмед, който публикува текста „Аллах е велик, Аллах е велик, реалността надминава и най-смелите ни мечти“, докато се развиваше клането;

- директорът на училището на UNRWA Ян Хасан, който оправдава масовото убийство като „възстановяване на правата“ и „поправяне“;

- директорът на Центъра за обучение на UNRWA в Хан Юнис Равия Хелес, който възхвалява терорист като „герой“, „нападател“ и „принц на Хан Юнис“;

- преподавателката по английски език в UNRWA Асмаа Рафия Кухейл, която развълнувано публикува „7-и октомври 2023 г.! Гравирайте датата!", добавяйки емотикон сърце;

- училищният администратор на UNRWA Хмада Ахмед, която пише: „Добре дошли на великия октомври“.

В доклада е разгледана само извадка от потребители на Facebook, които публично са се идентифицирали като служители на UNRWA, поради което UN Watch смята, че броят на служителите на UNRWA, които подбуждат към насилие и омраза, включва стотици, ако не и хиляди сред 30 000-те служители на агенцията.

Западни държави финансират бюджета на UNRWA в размер на 1,6 млрд. долара

„Учителите по омраза“ в UNRWA се финансират до голяма степен от западните държави, които осигуряват лъвския пай от бюджета на UNRWA, възлизащ на 1,6 милиарда долара. Сумите, обещани за 2022 г., включват 344 млн. долара от Съединените щати, 122 млн. долара от Германия, 107 млн. долара от Европейската комисия, 61 млн. долара от Швеция, 17 млн. долара от Обединеното кралство, 24 млн. долара от Швейцария, 32 млн. долара от Норвегия, 28 млн. долара от Франция, 24 млн. долара от Канада и 15 млн. долара от Нидерландия.

„Хамас“ и „Ислямски джихад“ са възмутени от уволнения учител от UNRWA

След публикуването през март на съвместен доклад на UN Watch и IMPACT-se (Институт за наблюдение на мира и културната толерантност в училищното образование), генералният комисар на UNRWA Филипе Лазарини беше принуден да нареди на директора си в Ливан да отстрани учител за подстрекаване към тероризъм в социалните медии.

В отговор „Хамас“ осъди UNRWA за „репресивно поведение, което противоречи на човешкото право на свобода, мислене и изразяване“.

Според „Хамас“ UNRWA е зависима от UN Watch, която „прилага ционистката политика и има враждебни позиции спрямо правата на палестинския народ“.

През 2022 г. UNRWA отстрани шестима учители за подобни случаи на подстрекателство.

„Призоваваме правителствата, които финансират UNRWA , да заявят, че ще спрат да дават възможност на система, която учи нови поколения палестинци да мразят и убиват евреи“ - заявява директорът на UN Watch Хилел Нойер. - Нека бъдем ясни: проблемът не е в публикациите в социалните медии, а по-скоро в безсъвестното наемане на учители, които проповядват антисемитизъм и тероризъм.

Омразата, която доведе до клането на 7 октомври, не се появи от нищото. Тя беше насаждана в училищата на UNRWA в продължение на много години. Дори беше установено, че един от терористите на „Хамас“, които извършиха клането над израелски семейства, е носил със себе си дипломата си от UNRWA, докато е избивал невинни цивилни.

САЩ, ЕС, Германия, Обединеното кралство, Канада и други държави донори не могат от морална гледна точка да изпращат повече пари на UNRWA, докато тя не покаже истински ангажимент към основните образователни норми в своите училища. Това означава, че агенцията трябва публично да осъди служителите на UNRWA, които подстрекават към тероризъм и антисемитизъм, да ги отстрани от постовете им и да създаде независимо и безпристрастно разследване на всички свои служители."

 

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини