Внесоха нов вот на недоверие срещу правителството

Внесохме вот на недоверие от „БСП за България“, „Възраждане“, „Има такъв народ“ и независимият народен представител с мотиви неспособност на правителството да осигури националната сигурност и отбраната на страната. Това каза пред медии в парламента заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Атанас Зафиров.

Избрахме тази тема, тъй като най-ярко илюстрира неспособността на това правителство да отговори адекватно на предизвикателствата пред страната, добави той. По думите му се засилват геополитическите кризи от всякакъв характер. Правителството вместо да осигурява стабилност и спокойствие, съпътства и способства тези кризи да ни засегнат пряко, смята Зафиров.

Той показа снимка, за която твърди, че много ясно илюстрира част от мотивите им във вота на недоверие. Той добави, че това е състоянието на така наречената ограда или преградното съоръжение на българската граница, което според него е добра илюстрация на състоянието и на българската национална сигурност.

Според него един от основните приоритети, който си е поставил кабинетът - влизането в Шенген, е точно толкова далеч, колкото беше и в самото начало на съставянето на правителството. Зафиров добави, че всички мерки, които са били обещани за подобряване състоянието на съоръжението, за осигуряване на безопасността на границата, не са изпълнени. Той отбеляза, че липсват обещаните 1200 гранични полицаи, на което министър Тодор Тагарев отговорил, че ще изпрати 50 войници, които да охраняват границата.

„Продължава кадровата немощ на българската армия. Вчера с половин уста министърът на отбраната призна, че тази година приемът на курсанти във военния университет е, за съжаление, една трета от обявените нужди, а в крайна сметка тези, които ще завършат, могат да попълнят едва 22 % от нуждите на българската армия, което показва един системен кадрови недостиг на българската армия, който се засилва, вместо да се подобрява“, каза още Зафиров.

Той показа и решение на Министерския съвет от преди няколко дни, преди решение на Народното събрание, за подписване на договор за придобиване на бойни машини „Страйкър“. Това решение на Министерския съвет, преди решението на Народното събрание, е в противоречие на законовата рамка, приета през 2018 г. от парламента, която казва, че сумата трябва да бъде 1 млрд. 450 млн. Решението, което са взели в Министерски съвет, е за 2 млрд. 200 млн. и ако бъде обжалвано, ще падне, защото е закононесъобразно, смята Зафиров.

Относно закупуването на новата бойна техника, депутатът Цончо Ганев от „Възраждане“ каза, че наблюдаваме нов епизод от това как поредно българско правителство се „откупува“, за да продължи да управлява.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини