Шелфовите ледници в Северна Гренландия се разцепват

Шелфовите ледници в Северна Гренландия, които имат ключова роля за регулирането на количествата сладка вода в океана, се разцепват, съобщи АФП. Огромните плаващи ледени платформи са загубили повече от една трета от обема си от 1978 г. досега, се казва в научно изследване, публикувано през тази седмица.

Учени от Дания, САЩ и Франция са използвали хиляди сателитни изображения, съчетали са ги с измервания на място и са реконструирали моделите на еволюция на плаващите във водата ледници. "От 1978 г. шелфовите ледници в Северна Гренландия са загубили повече от 35 процента от общия си обем, а три от тях са напълно стопени", се казва в изследването, публикувано в сп. "Нейчър Комюникейшънс".

Основната причина за топенето е повишаването на температурата на океанската вода, обясни пред АФП Ромен Милан от университета в Гренобъл, изследовател във Френския национален център за научни изследвания, който е водещ автор на изследването. 

Има доказателства, че увеличаването на топенето от началото на 2000-те години кореспондира със затоплянето на океанската вода на това място, добави той. 

Топенето на плаващите ледници не води директно до повишаване на нивото на водата. Шелфовите ледници играят важна роля за регулиране на количеството сладка вода в океана. Загубата на платформите води до по-големи количества лед, изхвърлени в океана. 

Заключенията в изследването са още по-тревожни и заради това, че ледниците от този регион са смятани за стабилни от учените за разлика от полярните, които се топят от средата на 80-те години. "Важно е да се приеме политика за редуциране на емисиите газ и парниковия ефект", коментира Милан няколко седмици преди международната среща за климата КОП28 в Дубай.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини