Изтеглят партиди с Кока-кола в Хърватия, заради случаи с натравяния

След като няколко души, пили газирани напитки в Хърватия, се натровиха, определени напитки бяха изтеглени от хърватските магазини. Вътрешно разследване е започнало и в Кока-кола Австрия, където се намира заводът за бутилиране на напитката, предлагана на хърватския пазар, съобщават медиите в Загреб, цитирани от БТА.

Санитарната инспекция в страната забрани временно на търговските дружества да пласират напитките и им нареди да изтеглят съмнителните продукти поради опасност за общественото здраве. Има съмнение, че тези продукти не са безопасни, предупреждава инспекцията. 

В Австрия, където се намира заводът за бутилиране на Кока-кола, казаха за хърватските медии, че са изпратили пробите в независима акредитирана лаборатория за по-нататъшно изследване.

"Работим в съответствие с най-високите стандарти за качество и безопасност на храните, които се проверяват редовно от компетентните органи. Успоредно с това проведохме задълбочено вътрешно разследване, което не показа никакви проблеми в нашето производство. Освен това изпратихме проби в независима, акредитирана лаборатория за по-нататъшно изследване", казаха от компанията Кока-кола в Австрия, където се намира заводът за бутилиране на Кока-кола, който я предлага на хърватския пазар.

Продължаваме да си сътрудничим с компетентните органи и да предприемаме конкретни действия за защита на нашите потребители, съобщиха от Кока-кола.

"Надяваме се на бързо и пълно възстановяване на пострадалите. Властите имат пълната подкрепа на нашите колеги на място за разследване и изясняване на случая", допълват от компанията.

През последните дни няколко души бяха приети в болници в Хърватия, след като пили газирани напитки. Те се оплакали от внезапна болка, изгаряне и кървене в устната кухина и съобщили за променен вкус на напитката.

В съобщение на хърватската Кока-кола, цитирано от информационния сайт Индекс, се посочва: "Временно изтегляме от пазара една партида Coca-Cola Original Taste 500 ml в пластмасова опаковка (PET) съгласно устното решение на Държавния инспекторат на Република Хърватия, продуктова серия Coca-Cola Original Taste, газирана безалкохолна напитка, 500 ml PET произведен на 11 октомври 2023 г. със срок на изпълнение до 11 април 2024 г.

Въпреки че нашият вътрешен анализ не показа никакви нередности в производството или в продуктите, ние също решихме временно да изтеглим две ограничени партиди Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml в стъклени опаковки до приключване на официалното разследване. Това са партиди, произведени на 27 май 2023 г. (със срок на годност до февруари 2024 г.) и 22 юни 2023 г. (със срок на годност до март 2024 г.).

Малко след публикуване на информацията, на редакционната ни поща постъпи и официално становище от името на Coca-Cola HBC:

„Запознати сме с текущата информация от Хърватия, касаеща нашите продукти там, и сме предприели необходимите действия за гарантиране на обществената безопасност. Местните власти получават пълна подкрепа от колегите ни на място в хода на разследването.

Ние не осъществяваме внос и продажба на тези продукти в България и случаят не засяга напитките, продавани на нашия пазар.“

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини