Осем от 10-е най-големи градове в света са в земетръсни зони

Осем от 10-е най-големи градове в света са построени в земетръсни зони, което застрашава живота и сигурността на десетки милиони жители на планетата, е съобщила помощникът на Генералния секретар на ООН по въпросите за намаляването на опасността от бедствия Маргарет Валстрьом.

Мегаполисите са Токио, Мексико, Ню Йорк, Бомбай, Ню Делхи, Калкута и Джакарта, в които живеят повече от 161 милиона човека, пише агенция "Кросс".

Според статистиката на секретариата на Международната стратегия на ООН за намаляване на опасността от бедствия, най-много човешки жертви - 60% са в резултат на земетресения, 22%- от бури и урагани и 11% от екстремални температури.

През последните десет години са станали 3,852 природни катастрофи, при които са загубили живота си 780 хиляди човека, а повече от 2 милиона са пострадалите. Материалните загуби се оценяват на около 960 милиарда долара.

Най-смъртоносното стихийно бедствие в периода 2000- 2009 година е земетресението през 2004 година, което предизвика цунами и тогава загинахаповече от 226 хиляди човека, се казва в доклада.

След това идва циклона "Наргис", който през 2008 година отне живота наповече от 138 хиляди човека в Мианма и земетресението в китайската провинция Съчуан, който стана причина за гибелта на повече от 87 хиляди човека.

Най-страшното стихийно бедствие в историята е наводнението в Китай през 1931 година, което, според различни информации, е отнесло живота на четири милиона човека.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини