Сборник представя 33 местни легенди и предания от Радомирско

Сборник под наименованието „Радомирски истории“ представят утре в града на бозата. Изданието съдържа 33 местни легенди и предания от 17 населени места в общината. Разказите са придружена от богат илюстративен материал, съобщи за БТА Маги Назер – основател и изпълнителен директор на фондация „Солидарност в действие“.

Организацията, която от няколко години активно работи с местната общност в община Радомир, е реализирала своя проект по Програмата за развитие на селските райони, подкрепен от Местна инициативна група „Радомир – Земен“. Целта му е опазване на устното културно-историческо и фолклорно наследство на територията на общината чрез създаване на възможности за междупоколенчески диалог и съвместни усилия за съхраняването на местната култура.

Назер уточни, че проектът е преминал в три фази. В първата от тях е организиран обществен конкурс „От уста на уста“ за изпращане на истории от Радомирския край, проведен през април т.г. Участие в него са взели хора на различна възраст от местните общности по места. Голяма част от получените творби са оценени и отличени с парични награди. От фондацията са извършили щателна проверка на постъпилите текстове за достоверността им. Разговаряно е и със самите автори за това откъде са събирали информацията или източниците, от които са чули историите. Автор на илюстрациите към сборника „Радомирски истории“ е Матея Аркова. Редактор и съставител на проекта е Маги Назер.

Във втората част на изследователския процес по проекта организаторите са осъществили срещи с възрастни хора от селата в Радомирско. Те също са разказали съхранени от тях предания, легенди и приказки, някои от които са включени в сборника. В третия етап екипът на фондация „Солидарност в действие“ е посетил библиотекарски колекции в Радомир, Кюстендил и София, където са извършили проучвателска и събирателска дейност на непознати текстове отнасящи се към населените места на община Радомир.

Паралелно със сборника по проекта е създаден и сайт с дигитален архив, съдържащ към момента над 70 интересни местни истории, съхраняващи духа и бита на радомирския край. Платформата позволява на всеки да публикува свой текст след предварително попълване на онлайн формуляр. По този начин инициативата ще продължи във времето, смятат от екипа на „Солидарност в действие“.

Сборникът „Радомирски истории“ ще бъде представен утре в Народно читалище „Напредък 1895 г." в Радомир. Проявата ще е съпътствана от литературно четене на част от творбите в книгата и музикално-танцова програма.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини