СЗО алармира за епидемия от детска пневмония в Китай

Световната здравна организация изрази загриженост от увеличаването на респираторните заболявания в Китай и призова населението да "взема мерки", за да се предпазва, предадоха "Франс прес" и "Ройтерс".

"СЗО изпрати до Китай официално искане за подробна информация относно увеличаването на респираторните заболявания и епидемиите от пневмония, регистрирани при деца", се казва в изявление на здравната агенция на ООН, публикувано в социалната мрежа Х.

След като китайските власти и медии съобщиха за ръст на респираторните инфекции, включително за огнища на недиагностицирана пневмония при деца в Северен Китай, СЗО поиска "допълнителна епидемиологична и клинична информация, както и лабораторни резултати чрез механизма на Международните здравни правила", съобщава агенцията.

Агенцията на ООН заяви, че китайските власти обясняват това увеличение на респираторните заболявания с отмяната на ограниченията, свързани с COVID-19, и с разпространението на известни патогени.

Китайските власти са призовани да споделят и данни за разпространението на грип, COVID-19, респираторен синцитиален вирус (който засяга предимно бебетата) и микоплазмената пневмония.

Китайският клон на СЗО заяви, че искането на информация при нарастване на броя на респираторните заболявания в страни членки на организацията е рутинно.

През последните дни медиите в градове като Сиан, в северозападeн Китай, публикуваха видеоклипове на болници, препълнени с родители и деца, които очакват прегледи. Някои потребители на социални медии постват снимки на деца, които си пишат домашните в болница, докато са поставени на венозни системи, отбелязва "Ройтерс".

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини