Ако Русия победи, светът ще бъде друг. Възможният сценарий

Ако Русия победи в Украйна, светът няма да е същият - целта на Путин е да унищожи света такъв, какъвто е, смятат военните експерти Карло Масала и Нико Ланге. В „Ди Цайт“ двамата описват възможния сценарий.

Русия не бива да победи във войната в Украйна, казват западни политици. Но ако това все пак се случи? Контраофанзивата на Украйна не доведе до мащабен пробив на фронта, войната стана позиционна, а западната помощ отслабва. На този фон под заглавие „Какво ще стане, ако Русия победи?" германският „Ди Цайт“ публикува анализ на двама военни експерти. Заключенията им звучат като предупреждение за сценарий, който самите те смятат за реален.

Автори на анализа са професорът от университета на Бундесвера в Мюнхен Карло Масала и военният експерт Нико Ланге, специалист по Източна Европа. Според двамата анализатори за „победа“ се смята ситуация, при която Москва трайно ще получи контрол над вече окупираните региони на Украйна или ще завоюва нови територии в допълнение към тях.

В Украйна: отлив на население, радикализация и ядрено оръжие?

В случай на такава победа Украйна рискува да се превърне в „постоянно огнище на нестабилност в Източна Европа“, пишат Масала и Ланге. Двамата експерти предполагат, че украинските части ще продължат да воюват - в състава на редовната армия или като партизански групи, а Русия ще „продължи насилието в окупираните територии - чистки, убийства, отвличания на деца, мъчения“. На този фон все повече украинци ще напуснат страната, а „високата степен на милитаризация на обществото“ може да доведе до усилване на „екстремистките и агресивно настроени сили“.

Прогнозата съдържа и аспект, смятан досега за малко вероятен - създаването на ядрено оръжие в Украйна. Киев отрича да има подобни планове. Но, както пишат Масала и Ланге в „Ди Цайт“, в случай на победа на Русия „бързата разработка и подготовка за използването на украинско ядрено оръжие би станала по-вероятна“.

В Русия: неоимпериализъм, шантажи и нови войни?

Що се отнася до самата Русия, в случай на победа над Украйна експертите очакват засилване на руския национализъм и неоимпериализъм, както и прояви на реваншизъм - планове за нови войни и преход към открит шантаж при доставките на енергоресурси. Като вероятни бъдещи цели за руски атаки експертите назовават както Украйна, Грузия и Молдова, така и балтийските републики - тоест, територии на НАТО.

В Европа: екстремизъм и доминация на Русия?

В ЕС и в частност в Германия евентуалната победа на Русия във войната срещу Украйна ще затрудни намирането на обществена подкрепа за необходимите мерки в сферата на сигурността, прогнозират Масала и Ланге. Те обясняват това със засилването на левите и на десните екстремисти, които се застъпват за търсенето на договорености с Русия и в крайна сметка - за един вид „подчинение“ пред нея. В тази връзка двамата експерти припомнят, че някои партии са за излизане на техните държави от ЕС и НАТО.

Москва на свой ред би съпровождала това развитие на събитията с „интензивно влияние, открита поддръжка, финансиране и дезинформация“. А с оглед на ситуацията в САЩ дните на НАТО може да се окажат „преброени“, тъй като някои страни може да излязат от Алианса, предупреждават още експертите. Според тях при това положение „Русия би доминирала в Европа“.

В глобален мащаб: край на либералния световен ред?

Победата на Русия над Украйна би имала „катастрофални последици не само за Европа, но най-вероятно и за целия останал свят“, смятат експертите. Масала и Ланге са на мнението, че в момента неслучайно се извършва дестабилизация на Близкия и на Средния изток, а Китай грубо тества границите на възможното по отношение на Филипините. В тази връзка експертите споменават и Нагорни Карабах.

Те очакват, че едно от последствията на победата на Русия срещу Украйна ще е това, че големите държави ще могат да нападат малките, да „разчистват стари териториални сметки“ или да се опитват да установят регионално господство. В този случай нападение на Китай срещу Тайван би било „много вероятно“, смятат експертите. И предполагат, че победата на Русия в Украйна би могла да доведе до „край на либералния и начало на авторитарния световен ред“.

Изводът: подкрепата за Украйна трябва да се засили

Икономическите и политическите последствия от евентуална победа на Русия в Украйна ще излязат много по-скъпо от военните ресурси, нужни на Киев за победа над Русия, заключават двамата експерти и апелират за увеличаване на германската помощ. Според тях руският президент Владимир Путин „се стреми да унищожи света такъв, какъвто го познаваме“. За да спаси този свят, Западът трябва да „отблъсне нападението заедно с Украйна“, която двамата експерти виждат като бъдеща членка на ЕС и НАТО.

Статията в „Ди Цайт“ завършва с тезата, че поражението на Путин и неговият обозрим крах могат да отворят пътя към една мирна и конструктивна роля на Русия в Европа. Поради това двамата експерти смятат, че поражението на Русия в Украйна е и в интерес на самата Русия и нейното общество.

 

Източник: http://www.dw.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини