Започна приемът на заявки за участие в 30-ото юбилейно издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник

Започна приемът на заявки за 30-ото юбилейно издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник. Проявата ще се състои в последните почивни дни на януари 2024 година, съобщи за БТА Иванка Василева, главен експерт в Община Перник.

За втора година за улеснение на участниците е подготвен онлайн формуляр, а заявките на маскарадните групи се приемат до 15 декември.

Василева допълни, че интересът към проявата продължава да е голям и само за два дни през системата вече са се регистрирали първите групи от страната и чужбина.

„Сурва“ е най-големият фестивал на Балканите. С конкурсната си програма маскарадът е среща и надпревара за различни персонажи и образи, сред които сурвакари, кукери, бабугери, джамалари и др. През 2015 г. празникът „Сурова“ е включен в представителния списък на ЮНЕСКО на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството. Двадесет и деветото издание на „Сурва“, проведено в началото на тази година, постигна своеобразен рекорд с присъствието на над 10 000 участници от България и чужбина по време на трите фестивални дни.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини