Ниските доходи са свързани с високо кръвно налягане, a високите - с диабет

Здравословното състояние на хората с по-ниски доходи е свързано с повишен риск от хипертония в сравнение с тези с по-високи доходи, установи проучване, наскоро публикувано в Annals of Internal Medicine. Според него хората с по-високи доходи са изложени на повишен риск от диабет и затлъстяване.
Сърдечно-съдови рискови фактори и доходи

Проучването, проведено от изследователи от Beth Israel Deaconess Medical Center и Harvard Medical School, оценява тенденциите в разпространението, лечението и контрола на сърдечносъдовите рискови фактори сред възрастните на средна възраст с ниски доходи и с по-високи доходи.

Изследователите са проучили данните от NHANES (Национално изследване на здравето и храненето) за 20 761 възрастни на възраст от 40 до 64 години от 1999 г. до март 2020 г.

Данните показват, че възрастните с ниски доходи са имали увеличение на случаите на хипертонията през периода на проучването, като 44,7% от възрастните с ниски доходи са били диагностицирани с хипертония до 2020 г. Няма промени в нивата на диабет или затлъстяване при възрастните с ниски доходи.

Обратно, възрастните с по-високи доходи не са имали промяна в нивата на кръвно налягане (хипертонията), но са имали увеличение на диабета при затлъстяване, като 44% от възрастните с по-високи доходи са били диагностицирани със затлъстяване до 2020 г.

Базираните на доходите различия при хипертония, диабет и употреба на цигари продължават през последните години дори след корекция за застрахователно покритие, достъп до здравни грижи и несигурност на храната.
Последици от констатациите

Важно е да се разбере как социалните фактори допринасят за връзките между доходите и здравето на сърдечно-съдовата система. Констатациите подчертават необходимостта от мерки за справяне с проблемите със здравето на сърдечно-съдовата система,  които са основани на нивото на доходите.

По този начин може по-добре да се защитят възрастните с ниски доходи от дългосрочните ефекти на сърдечно-съдовите рискови фактори и да се помогне на възрастните с по-високи доходи да се справят с рисковете, свързани с диабета и затлъстяването.
Защита на здравето на сърдечно-съдовата система

Сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за смъртта във всички части на света, а до 90% от сърдечносъдовите заболявания са предотвратими.

Ако се притеснявате за кръвното налягане според проучване, публикувано тази година в Journal of Human Nutrition and Dietetics, трябва да се откажете от тези три нездравословни навици - прекомерна консумация на сладки и солени храни, подсладени със захар напитки и заседнал живот.

Комбинацията от нездравословно хранене и начин на живот се свързва не само с високо кръвно налягане, но и с риск от захарен диабет тип 2.

Хората с тежко високо кръвно налягане трябва да намалят и приема на кафе.

Според други скорошни проучвания ранното ограничено във времето хранене може да помогне за подобряване на кръвното налягане, а има резултати, показващи, че храните на растителна основа могат да бъдат от полза за хората с високо кръвно налягане.

Справка: Cardiovascular Health of Middle-Aged U.S. Adults by Income Level, 1999 to March 2020; A Serial Cross-Sectional Study; Michael Liu, Rahul Aggarwal, Zhaonian Zheng, Robert W. Yeh, Dhruv S. Kazi, Karen E. Joynt Maddox and Rishi K. Wadhera; Annals of Internal Medicine https://doi.org/10.7326/M23-2109

Източник: Low income is linked to high blood pressure, while high income is linked to diabetes, Knowridge

 

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини