Регионалният исторически музей в Перник ще отбележи 70 години от основаването си

Регионалният исторически музей (РИМ) в Перник ще отбележи утре 70 години от основаването си, съобщиха от институцията.

В програмата по повод честването са предвидени различни инициативи, сред които музейни работилници за деца, уроци по археология и краезнание, ретроспективна изложба, концерти на трите оркестъра към Общински комплекс „Дворец на културата“. Кулминацията на тържествената годишнина ще е в 16:00 ч. в зала „Праистория“. По време на нея ще бъдат връчени почетни плакети на дарители, спомоществователи и работещи.

През целия ден всички музейни експозиции и обекти ще бъдат отворени за посетители, а входът за тях ще е свободен.

РИМ – Перник е създаден през 1953 г. първо като градски музей. През 1957 г. е открита първата му експозиция. От 1959 година той прераства в Окръжен народен музей, а от 1968 година в Окръжен исторически музей. Музеят има общоисторически характер и пет отдела - „Археология“, „Етнография“, „История на България ХV-ХІХ в.", „Нова и най-нова история“, „Фондове“. Институцията разполага още с ателие за реставрация и научна библиотека. Експозицията на Историческия музей е открита през 1973 г., а пет години по-късно същата е обновена. Във фондовете се съхраняват над 60 000 движими културни ценности. Оформени са следните колекции - праисторическа керамика, градски бит, оброчни плочки на Тракийския конник, иконна сбирка, нумизматична сбирка, етнографски тъкани, Бусинска керамика, оръжие.

Освен дейностите по издирването, съхраняването и популяризирането на културно-историческото наследство на Перник и региона, музеят реализира редица образователни програми и приложни ателиета. Под управлението на РИМ са обектите Средновековна крепост „Кракра“ и Подземен минен музей.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини