Голямото преобразяване на Nissan Leaf

Преди няколко дни Nissan представи плановете си да инвестира 3 милиарда паунда в бъдещето на три конкретни модела - Qashqai, Juke и Leaf.

Първите два трябва да станат електрически и да стъпят на концептуалните Hyper Urban и Hyper Punk. Бъдещето се очертава бляскаво и за Nissan Leaf, който трябва да използва за своя база концепцията на компанията Chill-Out.

Именно новият Nissan Leaf трябва да бъде пуснат в продажба в края на 2024 г. и затова решихме да се разровим, за да разберем повече за него. Всъщност, това ще бъде и първият от трите модела, който ще видим. Поне така е потвърдил запознат източник пред Automotive News Europe.

Когато бе пуснат през 2010 г., Leaf бе сред първите електромобили за масовия пазар, но през последните 13 години конкуренцията се разви доста по-бързо и агресивно. Сега обаче идва надежда, че тази електрическа легенда ще бъде възродена.

Концепцията Chill-Out на Nissan

Според Elecktrek, новият Nissan Leaf ще бъде кросоувър купе SUV, колкото и странно да звучи това. Идеята е дизайнът му да бъде по-елегантен и по-нисък, за да се избегне конкуренцията с подготвяните електрически Juke и Qashqai.

Концепцията Chill-Out на Nissan

Източник, близък до Nissan, твърди, че дизайнът ще се доближава до този на първия електрически SUV модел на компанията - Ariya. И това не ни изненадва много, защото концепцията Chill-Out, на чиято база ще стъпи новият Leaf, е базирана на платформата CMF-EV. Същата, използвана за Nissan Ariya.

Концепцията Chill-Out на Nissan

За да се избегнат каквито и да било прилики с първите две генерации, новият Nissan Leaf ще бъде тотално преобразен, като батериите му ще идват от завода на компанията, който се строй в момента. Новите батериите ще са Gen5 и ще предложат по-голям пробег от около 385 км, изравнявайки го по този начин с ID.3 на Volkswagen.

Очакванията са, че след пускането на Leaf в края на следващата година ще дойде ред на новия електрически Juke през 2025 г. А електрическият Qashqai се очаква да дебютира около 2027 г.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини