Русия блокира България за следващата среща на ООН за климата

Очертава се безпрецедентна безизходица по въпроса, тъй като Москва отказва да подкрепи кандидатурата на нашата страна

Безпрецедентен проблем се очертава около домакинството на следващата среща на ООН за климата, като в дъното на интригата е България. Решението е в задънена улица, тъй като Русия блокира възможността следващата среща да е в държава от Европейския съюз, съобщи „Ройтерс“.

Според правилата на ООН следващият домакин трябва да е от Източна Европа. България издигна кандидатурата си отдавна, но трябва да получи подкрепата на всички държави от своя регион. Войната в Украйна обаче направи това невъзможно, коментира агенцията. Поради това за първи път на течащата в момента среща в Дубай никой не коментира следващото домакинство, въпреки че това е традиция за форума, защото демонстрира дългосрочните му цели. По това време би следвало и следващият домакин вече да се подготвя с организацията на новия форум.

Проблемът е в Русия, която отказва да подкрепи България за домакинството. Другите две кандидатури са на отдавнашните врагове Армения и Азербайджан, които също нямат шанс, тъй като никога не биха гласували една за друга. Никой обаче не се е възползвал от тази ситуация да издигне своята номинация, поради което това се превръща в една от горещите теми на коментари в кулоарите на срещата. Както отбелязва една делегатка от Бразилия: „Ако не можем да се разберем за домакинството, как ще се разберем за климата?!".

Домакинът на конференцията не е отговорен просто да осигури зали и настаняване за хилядите участници от цял свят. Президентството на срещата започва формално на закриването на предишната конференция и предполага 12 месеца усилено лобиране на правителствата по света, за да се положат основите на бъдещите договорки. На самата конференция домакинът има огромно влияние върху програмата и крайните резултати.

Настоящият президент на COP28 Султан Ал-Джабер от ОАЕ призова държавите от Източна Европа да ускорят и финализират дискусията кой ще получи COP29 и дори назначи посредник, който да помага за намирането на решение. То трябва да е факт до 12 декември, когато се закрива настоящата конференция в Дубай.

Според правилата на ООН домакинството се редува между петте глобални региона, а всеки регион трябва единодушно да подкрепи кандидата си. При липса на разбирателство, има няколко варианта. Делегати например коментират, че президентството и домакинството могат да се разделят у различни страни, така че тежестта на двете огромни задачи да се подели. Така например по-малки източноевропейски страни ще могат да поискат президентството, а срещата да се проведе в централата на ООН за климата в Бон, Германия. ОАЕ казаха, че не желаят да домакинстват за втори път, но това също е възможност, коментира „Ройтерс“. При липса на решение, президентството може да остане за две години в ОАЕ, а Германия да домакинства. Това обаче ще означава за втора година преговорите за климата да се водят от петролна държава, което се възприема като голям проблем от мнозина.

 

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини