Регистрираха птица, гнездила в Хасковско преди 100 години

    Считана за изчезнал вид през последния век птица, но небезизвестна по принцип за региона на Хасково, са регистрирали орнитолозите от Българското дружество за защита на птиците.

    Стойчо Стойчев от Дружеството съобщи, че пернатият вид Стрепет е наблюдаван на територията на община Стамболово.

    Орнитолозите са установили един екземпляр от вида. Тази птица се счита за изчезнала като гнездящ в България. 

    Птицата е открита и фотографирана от ветеринарния лекар Георги Георгиев, който е член на БДЗП и любител орнитолог. Мястото е посетено повторно от екип на БДЗП и Фондация „По-диви Родопи“ и присъствието й в района е документирано отново.

    Стрепетът е известен още като малка дропла. Той гнездил в района на Хасково, но далеч далеч назад във времето. Последните му гнездовища в страната са просъществували вероятно в Северна България до около 50-те години на миналия век. Сега отделни екземпляри се наблюдават изключително рядко, основно през зимните месеци. Произходът им е неизвестен, но се предполага, че са от популацията в Украйна.

    Орнитолозите предупреждават ловците за повишено внимание към редкия вид птица. Тъй като кацнал стрептът може да се сбърка от неопитен наблюдател с женски фазан. В полет се различава лесно по бялата долна част на крилата, обясняват експертите.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини