Въвеждат шест нови пътни знака в страната

Регламентират се изискванията за употребата и визуализацията на електронни знаци с променящи се съобщения по пътищата в страната. Те ще са 5 типа, в зависимост от разрешената максимална скорост на пътя, в чийто обхват се поставят – автомагистрали и скоростни пътища, първокласни и второкласни пътища извън населени места или на пътища от първостепенната улична мрежа в населени места. Въвеждат се и изисквания към експлоатационните показатели за видимост на пътните знаци с променящи се съобщения, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Регулацията е разписана в Наредбата за сигнализация на пътищата с пътни знаци, утвърдена от министъра на регионалното развитие и благоустройството, съвместно с министъра на транспорта и съобщенията и министъра на вътрешните работи. Нормативният акт запазва устойчивостта при прилагане на принципите за сигнализиране на пътищата, въведени с Виенската конвенция за пътните знаци и сигнали от 1968 г. и Европейското съглашение към нея.

По този начин се унифицират знаците в държавите от ЕС.

С обновената наредба се хармонизират съвременните европейски стандарти за неподвижно закрепените пътни знаци. За целта България е проучила прилагането на европейския стандарт EN 12899-1 в 15 европейски страни, сред които Германия, Франция, Финландия, Швейцария, Гърция и др.  в т.ч. националните изисквания, които определят  по отношение обратно отражение, координати на цветност и коефициенти на яркост на фолиата.

Това ще подобри качеството на действащата сигнализация с пътни знаци по пътищата и улиците, информирането на участниците в движението и по-специално на велосипедистите, водачите на индивидуално електрическо превозно средство и на пешеходците, а целта е повишаване безопасността на движение и сигурността.

С наредбата се въвеждат 6 нови пътни знака, които ще указват ирегулират движението по пътищата. Новите пътни знаци са от различни групи.

В група „Г“ се въвеждат знак Г14б „Край на задължителен път само за велосипедисти“, Г15б „Край на задължителен път само за пешеходци“ и Г16б „Край на задължителен път само за пешеходци и велосипедисти с указано място на движение“. С тях ще се обозначава краят на действие на пътните знаци Г14а „Задължителен път само за велосипедисти“, Г15а „Задължителен път само за пешеходци“ и Г16а „Задължителен път само за пешеходци и велосипедисти с указано място на движение“. 

В  група „Д“ се въвежда нов знак Д28 „Паркирай и пътувай“, който ще се ползва за сигнализиране на местата, в които може да се паркира и са премине към транспорт от редовните линии за обществен превоз на пътници. Нова визуализация ще има пътен знак Д14.

В група Ж се въвеждат знаци в помощ на велосипедистите - Ж25.1 „Номер на велосипеден маршрут по международната класификация“ и Ж25.2 „Номер на велосипеден маршрут по националната класификация“. Те ще се поставят за обозначаване на номера на велосипедни маршрути, включени в туристически и велосипедни карти за популяризиране на велосипедния и алтернативния туризъм.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини