Обикновени батерийки сринаха ИТ системата на цяла банка

Малък проблем, причинен от изтощени батерии на часовник, създаде големи проблеми на британска банка. Информационната система излезе от строя в резултат на повреда на евтин радиочасовник, който дори не е включен в електрическата мрежа. Прекъсването води до срив на центъра за данни, тъй като радиочасовникът синхронизира времето в информационната система.

Цялата информационна система на банката, включително центърът за данни, претърпели срив, съобщи за инцидента The Register, позовавайки се на служители на финансовата институция, чието име не се разкрива. Мащабът на проблема бил толкова голям, че никой от служителите на банката не могъл да изпълнява задълженията си.

Проблемът се проявява рано сутринта, няколко часа преди очаквания рязък скок на транзакциите, преминаващи през банката. Това усложнило работата на ИТ отдела на банката, който не успял да открие източника на проблема.

Служителите на банката, които не са свързани с ИТ отдела, се намесват в търсенето на „корена на злото”, като постоянно настояват за „вдигане” на системата възможно най-бързо. Това обаче не помага за решаване на проблема, особено след като е невъзможно да се намерят неговите първопричини – те просто не са в информационната система на банката. Рестартирането на сървърите и провеждането на задълбочена диагностика не разкрива нищо.

Причината за повредата все пак е открита, но извън периметъра на информационната система. Това не било хакерска атака, а просто небрежно отношение на някои банкови служители, които забравили да сменят батериите в два стари радиочасовника, стоящи на перваза на прозореца и покрити с прах.

За ИТ специалистите било трудно да направят връзка между обикновен радиочасовник и работата на цял банков център за данни. Но и двете устройства, стоящи на перваза на прозореца, играели важна роля за стабилното функциониране на цялата финансова организация. Оказва се, че те се синхронизират с радиосигнал, по който получават информация за точния час и я предават на Novell сървъри (първия часовник) и на банкови компютри под Windows (втория часовник).

Задълженията на служителите от техническата поддръжка на банката включвали подмяна на стандартните обикновени батерии в тези часовници поне веднъж годишно. По неизвестни причини обаче през 2023 г. това елементарно действие не било извършено, което довело до „падането” на информационната система на банката.

Въпросът защо часовникът не е свързан към резервен източник на захранване, след като играе толкова важна роля в ИТ системата на банката, остава без отговор.

Изтощените батерии, по два броя AA за всеки часовник, принудили устройствата в банката, които получават информация за точния час от часовниците на перваза, автоматично да се върнат към датата 1 януари 1970 г., тоест почти 54 години назад. Нито един от сървърите или компютрите на банката не е съществувал по това време, но тази дата е отправна точка за отброяване на времето в повечето съвременни операционни системи.

Смяната на батериите връща функционалността на двата часовника – те бързо улавят сигнал с точния час и дата и разпространяват информацията до всички устройства в мрежата на банката. След това работата на финансовата организация е възстановена.

Банката не разкрива информация за размера на загубите, които е понесла в резултат на изтощени батерии в чифт радиочасовници. Няма информация и дали някой от екипа за обслужване на клиенти на банката е уволнен заради проявената  небрежност.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини