Износът на специална продукция е за 4.3 млрд. лв. през 2022 г.

През 2022 година Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията е издала 810 разрешения за износ за около 4.3 млрд. евро като износът на специална продукция е за 1.6 млрд. евро. Това съобщи пред икономическата комисия на Народното събрание заместник-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова.

Парламентарната комисия прие отчет за дейността на междуведомствената.

През миналата година междуведомствената комисия е издала 404 разрешения за внос и трансфер на обща стойност около 1.1 млрд. евро като е реализиран внос за 139 млн. евро, сочи още отчетът, цитиран от БТА.

През 2022 година комисията е отказала издаването на 16 разрешения за износ, 9 разрешения за внос, 4 разрешения за трансфер и други 4 за пренос и транзит, каза Ирина Щонова.

През 2022 година са проведени 7 заседания на Междуведомствения съвет са разгледани заявленията на 132 фирми за издаване на удостоверения и регистрации. Спрени са 6 лиценза за внос и износа на продукти, свързани с отбраната, като по желание на притежателите са прекратени два лиценза за внос и износ на продукти. Съветът е отказал издаването на два лиценза за търговия с подобни изделия.

Към края на 2022 година има лицензирани 291 фирми, които притежават 661 лиценза и сертификати за търговия и брокерска дейност. Във фирмите, пряко заети в отбранителната индустрия и в търговията, работят 25 841 души като увеличението им през 2022 година е с 2299 души.

За разглеждане на документи през 2022 година са събрани такси в размер на 97 580 лева. Народният представител Румен Гечев препоръча да се вдигнат таксите за лицензите за търговия, защото тези 97 хил. лева за много малко за фирмите, които по думите му печелят стотици милиони лева.

Лицензи се отнемат, когато фирмите не отговорят на критериите за надеждност и най-вече по предложение на ДАНС. Преди месец е отнет лиценз на фирма, която е лицензирана преди една година и сега собственикът ѝ я продава на чужд гражданин от Нигерия задно с лиценза. Било е взето решение, че лицензът трябва да се отмени, се разбра на заседанието на комисията.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини