Орбан: Ще имаме много възможности да спрем присъединяването на Украйна към ЕС

Унгария ще може да спре процеса на присъединяване на Украйна към Евросъюза по-късно, ако е необходимо, тъй като решението, взето от ЕС, е „лого решение“, заяви премиерът на Унгария Виктор Орбан, който бе единственото и последно препятствие пред започването на преговори с Украйна за присъединяването ѝ към блока. Това стана възможно, след като Орбан излезе и не участва в гласуване - крайно непопулярна, но легитимна стратегия за вземане на решения от Европейския съвет в съответствие с изискването за единодушие.

Преди гласуването на решението Орбан напусна залата, така че само лидерите на останалите 26 страни членки казаха „да“ на амбициите както на Украйна, така и на Молдова, да станат част от Евросъюза. По този начин Орбан не наложи вето, нито трябваше да гласува с въздържал се. Ходът е уговорен предварително, като пряка заслуга за него има преди всичко германският канцлер Олаф Шолц. В компанията на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел, и на френския президент, Шолц разговаря с Орбан непосредствено преди началото на срещата на върха на лидерите на ЕС в четвъртък.

Литовският президент Гитанас Науседа каза, когато пристигна за нови преговори в петък, че решението да започне преговори за присъединяване го кара да се чувства „горд, че е европеец“ и е повод за празнуване, дори ако това е „само първата страница от много дълъг, дълъг процес“.


Присъединяването на нови държави-членки към Европейския съюз (ЕС) е уредено в чл. 49 от Договора за Европейския съюз. Условията и датата на присъединяване, всички необходими преходни периоди и корекциите на договорите, на които се основава Съюзът, трябва да бъдат договорени под формата на договор за присъединяване между страната кандидатка и държавите членки.

За този договор е необходимо одобрението на Европейския парламент и единодушното одобрение на Съвета, преди всички държави - членки на ЕС, и страната кандидатка да могат да го подпишат. След като всички договарящи се страни ратифицират договора за присъединяване в съответствие с конституционните норми на всяка държава, кандидатът става член на ЕС на датата, посочена в договора за присъединяване.

„Борих се осем часа да не правя това, но не можах да ги убедя“, каза тази сутрин Орбан пред Радио Kossuth в Брюксел. В разговора той подчерта няколко пъти, че присъединяването на Украйна би имало негативни последици за Унгария, в съзвучие с внушенията в този смисъл на Кремъл, но за ЕС като цяло, и че процесът може да бъде спрян и по-късно. В интервюто той заяви, че докато дойде времето за ратификация, правителството (на Унгария) ще може да блокира процеса „поне 75 пъти“.

На въпроса за помощта на Украйна от бюджета на ЕС, която в крайна сметка е замразена на този етап заради ветото на Унгария, Орбан отговаря: „положението в Украйна е лошо: трябва ни мир, а не пари“, а на този за отблокираните от Комисията 10 милиарда евро: „по-добре късно, отколкото никога“. Според него Унгария е показала, че „унгарската икономика работи и без европари“, но страната е изпълнила всички условия и в крайна сметка трябва да вземе това, което ѝ се полага.

На въпрос на водещия дали това може да е повод за оптимизъм и дали може да дойдат още две трети от блокираните пари, Орбан каза, че другите страни искат корекция на седемгодишния бюджет, на което той също наложи вето в четвъртък.

Запитан за пакета закони за защита на суверенитета, Орбан заяви, че протестират „наемниците“, които живеят с чужди пари, като разясни, че според него „наемниците“ са не само в левите партии, но и в гражданските организации и медиите - поредна демонстрация на дългогодишната му националистическа реторика, в която свободните медии и организациите на гражданския сектор са враг на националните интереси на Унгария.

Същевременно в интервюто той подчертава, че суверенитетът не означава изолация, „не трябва да се затваряне, а да изграждаме отношения“, това е възможност за Унгария, тъй като тя работи с експортно ориентирана икономика.

 

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини