Туск изпълни обещанието си: Обезглави удобните държавни медии

Новото полско правителство съкрати висшия ръководен състав на обществената телевизия и така изпълни обещанието си от предизборната кампания да реформира телевизията, която функционираше като рупор на десния популистки предшественик, съобщава "Гардиан".

Правителството на премиера Доналд Туск положи клетва миналата сряда. То обеща да започне амбициозна програма за преодоляване на щетите, нанесени на върховенството на закона по време на осемгодишното управление на националистическата партия "Право и справедливост" (ПиС).

При управлението на ПиС държавните медии бяха обвинявани, че насърчават политиките на партията и отправя злостни лични нападки към опозицията и особено към Туск.

"Ще ни трябват точно 24 часа, за да превърнем телевизията на ПиС отново в обществена телевизия. Вярвайте на думата ми", заяви Туск по време на предизборен митинг в началото на октомври.

В крайна сметка това отне на правителството му една седмица. Във вторник новият парламент прие резолюция, в която призовава за възстановяване на "безпристрастността и надеждността на обществените медии". След приемането на резолюцията новият министър на културата Бартоломей Сенкевич обяви, че са отстранени всички председатели и управителни съвети на държавната телевизия, новините и радиото.

Гласуването предизвика гневна реакция на депутатите от ПиС, които организираха протест пред централата на държавната телевизия TVP.

"Няма демокрация без медиен плурализъм или силни антиправителствени медии, а в Полша това са обществените медии", заяви лидерът на ПиС Ярослав Качински на входа на сградата на държавната телевизия във вторник вечерта, като обеща, че протестът ще продължи безкрайно.

В сряда излъчването на 24-часовия канал TVP беше преустановено, като на телевизионните екрани се виждаше само логото на телевизията.

Внезапната загриженост за свободата на словото от страна на политиците от ПиС предизвика язвително забавление и вдъхнови множество мемета. Някои обаче поставиха под съмнение законността на действията и предупредиха, че действайки по такъв бърз начин, правителството на Туск рискува просто да създаде своя собствена политизирана обществена телевизия, която да замени старата.

Доминика Бичавска-Синиарска, адвокат и защитник на правата на човека, заяви: "Този вид политическо превземане изглежда се повтаря на всеки четири или осем години след избори. Опасявам се, че след това поглъщане може да няма достатъчно политическа мотивация за продължаване на съществените реформи в законите за общественото радио и телевизия, които са жизненоважни, за да се гарантира, че националната телевизия ще остане независима от политическо влияние."

Дебатът около обществената телевизия показва, че Туск ще трябва да направи труден избор, докато се опитва да въведе в действие програма за радикални реформи. ПиС все още е силен глас на опозицията в парламента, а съюзникът на партията Анджей Дуда остава президент до 2025 г. и има право на вето. Това поставя правителството пред избора или да намали, или да забави амбициите си, или да намери креативни законови начини да ги осъществи.

Стенли Бил, професор по полски език в университета в Кеймбридж, заяви, че правителството е използвало "правна вратичка", за да въведе промените. Той нарече критиките от страна на политиците от ПиС "лицемерие в зашеметяващ мащаб", като се има предвид как партията е ограничила свободните медии, докато е била на власт, но допълни, че този ход също е проблематичен.

"Изглежда като продължение на начина на действие на ПиС - изпълнителен "decisionism" на размитите граници на законността", пише той в X.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини