В Чехия обявиха ден на траур за жертвите от стрелбата в Прага

Властите в Чехия обявиха 23-ти декември, събота, за ден на траур за жертвите на стрелбата на университета в Прага, предаде агенция Ройтерс.

Министерството на външните работи на Чехия информира в социалните мрежи, че все още се работи по установяването на самоличността на жертвите на вчерашната стрелба в Прага. Затова още не е известно дали сред тях има граждани на чужди държави.

Ръководството на вътрешното министерство и на полицията дадоха пресконференция, на която беше обявено, че извършителят на престъплението е 24-годишният Давид К. - студент в Карловия университет. Той е застрелял 14 души в една от сградите на Философския факултет на площад "Ян Палах", преди да се самоубие. Ранени са 25 души, 10 от които - тежко.

"Много млади хора ненужно загубиха живота си. Има много ранени. Някои за съжаление много тежко. Няма оправдание за този ужасен акт и аз съм дълбоко наскърбен и отвратен от това безсмислено и брутално насилие. Към момента изглежда, че това е дело на самотен стрелец, който вече е мъртъв. Не е международен тероризъм или организирана престъпност", каза в специално обръщение премиерът на Чехия Петер Фиала.

Предполага се, че нападателят е отговорен и за още едно убийство - на мъж и малката му дъщеря миналата седмица в село край Прага.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини