Фигурите от Паметника на Съветската армия пътуват към площадката за съхранение

Демонтираните бронзови фигури от монумента “Паметник на съветската армия” се транспортират днес до площадката за съхранение. Паралелно започва и изработването на техническа спецификация за планираната реставрация на фигурите. Това съобщиха от Областната администрация на София. Действията са в изпълнение на ангажимента на администрацията да опазва държавното имущество с грижата на добър стопанин, се добавя в съобщението.

За опазване на демонтираните бронзови фигури на площадката за съхранение е сключен договор с Общинската охранителна фирма „Егида – София“ ЕАД.

Техническата спецификация за планираната реставрация ще извърши “Марковстудио” ООД, съобразно договор от петък, 22 декември 2023 г.

След разпореждания на Административния съд - София-град областният управител Вяра Тодева е наредила спиране на дейностите по демонтажа още на 19 декември, а самите разпореждания са обжалвани в срок.

Областната администрация на София продължава да изпълнява своя ангажимент да реставрира фигурите от мемориалния комплекс въпреки неоснователните и манипулативни твърдения на трети страни, които видимо действат против обществения интерес, заявяват от администрацията, прилагайки и съответните документи.

 

До разпореждането на съда се стигна заради жалби на "Възраждане" и "Изправи се.БГ", според които действията по премахването на скулптурите са незаконни. Административният съд се произнесе в тяхна полза, като се аргументира, че паметникът е демонтиран без действителна заповед.

Според юристи обаче областната администрация е спазила всички процедури и е предоставила всички необходими документи. С решение от 2 август 2023 г. на Министерския съвет паметникът официално е частна държавна собственост, което означава, че областният управител вече отговаря за стопанисването на обекта и трябва да го прави "с грижата на добър стопанин". Това означава, че при аварии или други обстоятелства, застрашаващи даден обект от увреждане или разрушаване, собственикът да предприеме незабавни действия за тяхното предотвратяване или за отстраняване и да уведоми общината. Като при това не се изисква заповед.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини