Заради необичайното време Дунав започна да прелива в Будапеща

Река Дунав излезе от бреговете си в Будапеща в четвъртък, като нивата на водата достигнаха най-високите от десетилетие след проливен дъжд и необичайно рано започнало топене на снеговете, съобщи „Ройтерс“.

Главната дирекция за управление на водите на Унгария съобщи, че нивото на Дунав е достигнало 6.93 метра късно в сряда. Рекордът в измерванията е 8.91 метра, регистрирани през 2013 г., когато екстремните наводнения в Централна Европа започнаха след проливни дъждове в края на май.

Въпреки че тазгодишното наводнение на река Дунав не е причинило големи щети в Будапеща, експертите предупредиха, че изменението на климата може да направи необичайните зимни наводнения по-чести.

Последният път, когато Дунав е надхвърлял шестметровата отметка в Будапеща, е бил през 1987 г.

„Валежите през зимата нарастват и с повишаването на температурите ще сме свидетели на по-малко снеговалеж, плюс това снегът може да се стопи по-рано“, каза изследователят на климата Анна Кис, която работи за проекта „1.5 градуса“.
„Можем да предположим, че в бъдеще наводненията, причинени от топенето на снега, които са обичайни напролет, ще се изместят по-рано, вероятно през зимните месеци“, добави тя пред „Ройтерс“.

Последният път, когато нивото на Дунав е надхвърлило 6 метра през декември, е било през 1987 г., но тогава не е наводнило насипните пътища.

„Имаше много валежи в притоците на Дунав и снегът се стопи поради мекото, но влажно време, така че наводнението дойде по-рано“, се казва в съобщението и се добавя, че не може да се изключи ново наводнение през пролетта.

Жители на Будапеща се разхождат край прелелите води на реката в центъра на града

Хората в Будапеща се разхождаха покрай реката на слънце, наслаждавайки се на рядката гледка на вълни, плискащи насипа под сградата на парламента.

„Спомням си големи наводнения, но не и през декември. През декември Дунав замръзваше. Спомням си, когато бях много малък, че ледът около Верижния мост трябваше да бъде взривяван“, каза Миклош, който отказа да даде своето фамилно име.

 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини