Полицията в Стара Загора: Служителите ни не са проявили агресия при гонката с Пламен Пенев

Това заяви на брифинг старши комисар Лазар Христов

„Нашите служители не са проявили каквато и да е агресия към лицето, което отказа да се подчини на полицейско разпореждане“. Това заяви директорът на ОДМВР -Стара Загора старши комисар Лазар Христов в коментар по случая със смъртта на 58-годишния бивш републикански шампион по борба Пламен Пенев от 30 декември.  

„Искам да изкажа съболезнования на близките на загиналия. Защото, каквото и да кажем – да загубиш близък при такъв нелеп инцидент, със сигурност е болка, която няма да бъде потушена много дълго време“, подчерта старши комисар Христов. И допълни: „Конкретика по отношение на разследването, което се провежда от Следствието и Прокуратурата, ще получите от тях“.

Старши комисар Христов обясни, че на спешен телефон 112, в 20:45 часа на 30 декември, е получен сигнал за непълнолетни, заплашвани с нож от мъж на средна възраст. Отзовалите се на място два автопатрула са установили подателя на сигнала, който им посочва спрял наблизо лек автомобил, в който имало водач.

„Когато нашите служители се приближават до колата за извършване на проверка, лицето вътре заключва вратите, затваря прозорците и отказва да се подчини на полицейското разпореждане. Към този момент той тръгва с колата с цел да осуети проверката. Нашите служители го следват със служебния автомобил. Униформените не са проявили каквато и да било агресия спрямо лицето или автомобила“, категоричен е директорът на ОДМВР -Стара Загора.

„Преследването започва, когато лицето се опитва да прегази наш колега при тръгване. Служителят отстъпва назад, а автомобилът продължава в южна посока“, допълни ст. ком. Христов.

По думите му Пенев е блъснал патрулка, която му препречила пътя, но успял да се измъкне. След преследването по улиците на града водачът „реализирал ПТП“.

„След като става ясно, че автомобилът няма възможност да продължи преследването, колегите започват действия по изваждане на лицето от колата. За съдействие пристига и екип на „Пътна полиция“. Непосредствено след поставяне на белезници, задържаният получава конвулсии. След оказване на спешна медицинска помощ е констатирано, че мъжът е починал. Пострадалите служители от Първо районно управление, които препречват пътя на нарушителя, са прегледани в болница, а единият е хоспитализиран с травми на главата и фрактура на ръката“, обясни старши комисар Христов.

Директорът беше категоричен, че колегите му са действали по сигнал за въоръжено лице. „Разполагаме със запис от този сигнал на телефон 112. Това лице, в продължение на 20 минути, реализира няколко ПТП-та, не изпълнява разпорежданията на колегите и се движи в зони в централна градска част, които в момента са пълни с цивилни граждани“, заяви Христов.

Той подчерта, че това не е било планирана акция. „Колегите не са знаели нито криминалните прояви на това лице, нито психическото му здраве. В хода на извършената от нас проверка установихме подобни обстоятелства. Надявам се в хода на следствието това да бъде изяснено. Служителите на МВР са били там в изпълнение на служебните си задължения, пазейки спокойствието на гражданите. Действали са съобразно ситуацията. Никой от служителите на МВР не излиза на пътя с идеята да убива“, допълни Христов.

Няма отстранени от работа полицаи към този момент, въпреки че се водят три разследвания по случая - две на полицията е едно на Прокуратурата, тъй като няма преки доказателства за превишаване правата ан служителите на реда.

 

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини