Какви рокади ще има в кабинета при ротацията?

Два месеца до договорената предварително ротация в кабинета „Денков-Габриел“. Ясно е от самото начало, че ще има рокада на премиера, но вече се говори и за промени при министрите.

Със сигурност през март настоящият премиер Николай Денков ще отстъпи поста на вицепремиера Мария Габриел. Самият Денков се очаква също да стане заместник-министър председател в нейния кабинет.

По информация на bTV от министерските кресла ще си отидат министърът на икономиката Богдан Богданов, на здравеопазването – Христо Хинков, на спорта Димитър Илиев и на туризма Зарица Динкова.

Според други източници на bTV пък с поста си може да се разделят трима министри – вътрешният Калин Стоянов, министърът на културата Кръстю Кръстев и министърът на електронното управление Александър Йоловски.

Процедурата при смяна на премиера е на няколко стъпки. За да се осъществи така наречената ротация са необходими точно три парламентарни гласувания. Първото – за оставка на действащия кабинет, второто – за избор на премиер, и третото – за структура и състав на новото правителство.

Всичко започва с оставка на правителството и участие на президента, който събира партиите за консултации с парламентарните групи. Следва връчване на мандат на най-голямата парламентарна група – в случая ГЕРБ. Неин кандидат трябва да представи състав на правителство.

Така първият мандат отново ще е в ГЕРБ, които още вчера дадоха заявка за намеренията си спрямо министрите.

В позиция до bTV „Продължаваме промяната“ заявяват, че ротацията ще се случи според споразумението от началото на мандата: „Освен като инструмент за взаимен контрол между партиите, ротацията на премиерите дава добра възможност да се прегледа в детайли работата на всеки министър. Това е инструмент, с който можем да оптимизираме още по-добре работата на изпълнителната власт“.

А от Министерския съвет обявиха, че смяната на министри не е на дневен ред в обсъжданията между ротационните партньори в момента. И допълват: „всякакви имена, които се тиражират на този етап, са спекулации“.

Източник: bTV

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини