„Изпадна в конвулсии“ – въпросите за смъртта на бореца Пламен Пенев, които полицията остави без отговор

Темата накратко:

  •     На 31 декември м.г. ОД на МВР в Стара Загора съобщава, че 58-годишният водач на автомобил с марка „Ауди“ Пламен Пенев „реализира ПТП със служебен автомобил на МВР и почива“.
  •     Ден по-късно всички национални телевизионни канали излъчиха любителско видео, кадрите, в което, сериозно противоречат на първоначалната информация, разпространена от полицията.
  •     На кадрите се вижда, че Пламен Пенев е преследван от полицията, а след като пътят на колата му е препречен, той катастрофира. Изваден е насила от автомобила си и е повален на земята от няколко служители на полицията, които му нанасят удари.
  •     Галин Неделчев – полицай от Второ РУ на МВР в Стара Загора, който участва в задържането, се оказва зет на комисар Илиян Илев – началник на „Охранителна полиция“, на когото е възложено да ръководи една от двете  вътрешни дисциплинарни проверки за евентуално полицейско насилие, довело до свмъртта на Пламен Пенев.
  •     Според разпоредбите и вътрешните правила на МВР за преследване на автомобили и задържане на лица, начинът на действие на полицията в Стара Загора е недопустим, тъй като подлага на риск живота не само на преследваните, а и на полицаите и на случайно попаднали на мястото граждани.
  •     Директорът на МВР в Стара Загора старши комисар Лазар Христов не отговори на въпроса на „За истината“ дали в колата на починалия Пенев е намерен нож, за какъвто се твърди в сигнала, подаден на тел. 112, станал причина за преследването и задържането му.
  •     Старши комисар Лазар Христов не пожела да коментира и евентуалната версия, че сигналът срещу Пенев е бил подаден от наркодилъри, защото е станал неволен свидетел на разпространението на наркотици сред тийнейджъри.
  •     Според източник на „За истината“, заключението на тройната съдебно-медицинска експертиза, извършена в Пловдив е, че Пламен Пенев е починал от задушаване.
  •     По информация от източници починалият борец е имал проблеми с психичното си здраве и е бил пациент на Психодиспансера в Стара Загора.
  •     Пред „Нова телевизия“ една от двете дъщери на бившия борец каза: „Баща ни е имал заболяване, към което са предписани лекарства и той ги е вземал“. Това би могло да бъде едно от обясненията за опита на Пламен Пенев да избяга от полицията при очевидна липса на друг мотив за подобно поведение.
  •     Действията на правоохранителните органи в случая с Пламен Пенев, както и в този с насилието, упражнено над Дебора Михайлова (пак в Стара Загора), дават основания за съмненията, че в системата на МВР и прокуратурата в града има нещо дълбоко порочно.

Смъртта на 58-годишният бивш републикански шампион по борба Пламен Пенев в Стара Загора, настъпила след гонка по улиците на града и опит за арест от служители на полицията с няколко патрулни коли, крие сериозни подозрения за брутално убийство. Дали е така, трябва да докажат следствието и прокуратурата, в които гражданите отдавна нямат очакваното доверие. А когато става дума за разследване на лица от правоохранителната система, скептицизмът, че истината ще излезе наяве расте.

Фактологията

Първото прессъобщение на Областната дирекция на полицията по случая е от 31 декември м.г. В него пише, че 58-годишният водач на автомобил с марка „Ауди“ Пламен Пенев „реализира ПТП със служебен автомобил на МВР и почива“.

Ден по-късно всички национални телевизионни канали излъчиха любителско видео, заснето от автомобил, преминал в непосредствена близост до мястото, където по думите на старши комисар Лазар Христов – шеф на ОД на МВР в Стара Загора полицейски автомобил „тампонира“(полицейски жаргон) колата на бившия борец. Кадрите във видеото (вижте в края на текста) сериозно противоречат на първоначалната информация от полицията, но очевидно са предизвикали смут в ръководството на старозагорската дирекция, което се реши да направи изявления пред медиите едва на третия ден след трагедията. За разлика от случая „Дебора Михайлова“, по който полицията и прокуратурата дадоха съвместна пресконференция, веднага след като той стана публичен.

Днес Лазар Христов подробно описа улиците, по които е станало преследването на автомобила на Пенев, къде е направил обратен завой, къде е включил на задна предавка, на кой светофар е спрял, колко автомобила е блъснал по време на гонката, как е направил неуспешен опит да прегази полицай, колко пъти е влизал в бензиностанция OMV, където единият път полицаите се опитали да счупят стъклата на колата му, колко пъти е влязъл в насрещното движение и т.н. И през цялото време говореше за три патрулни коли, участвали в преследването, докато Емануил Йорданов в ефира на btV каза, че са девет, тоест целия наличен дежурен състав на двете РУ на МВР в града.

Според директора на старозагорската дирекция на МВР тази акция не е планирана, неговите подчинени са действали по сигнал за въоръжено лице, а при преследването са реализирани няколко пътно-транспортни произшествия.

Лазар Христов коментира, че полицаите са действали съобразно ситуацията и никой от тях не е излязъл на улицата с идеята да убива.

Той гарантира обективност на двете вътрешни проверки, разпоредени от него, по които вече имало събран голям обем от доказателства. Оказа се обаче, че разследваните полицаи не са отстранени временно от длъжност, докато проверките приключат. Каква е причината за това, обаче, старши комисар Христов не обясни.

Какво не каза и какво скри полицейският шеф?

На първо място, че Галин Неделчев – полицай от Второ РУ на МВР в Стара Загора, който има отношение към задържането на Пенев, е зет на комисар Илиян Илев-началник отдел „Охранителна полиция“, на когото директорът е възложил да ръководи една от двете  вътрешни дисциплинарни проверки в ОД на МВР.

Директорът на МВР в Стара Загора не отговори на въпроса на „За истината“ дали в колата на починалия Пенев е намерен нож, за какъвто се споменава в сигнала, подаден на тел. 112, защото не бил наясно с действията по разследването.

Христов не пожела да коментира и евентуалната версия, че сигналът срещу Пенев е бил подаден, защото е възможно той да е станал неволен свидетел на разпространението на наркотици сред тийнейджъри, които се събирали обичайно край бензиностанцията. С мълчание беше подминат и няколко пъти зададеният от репортер на „За истината“ въпрос правилно ли са действали полицаите при спирането на автомобила на Пенев, което той нарече „тампониране“.

Според разпоредбите и вътрешните правила на МВР за преследване на автомобили и задържане на лица, този начин на действие е недопустим, тъй като подлага на риск живота не само на преследваните, а и на полицаите и на случайно попаднали на мястото граждани. Това е в пълно противоречие с твърдението на Лазар Христов, че инцидентната полицейска акция е била с единствената цел да се предотвратят ПТП-та и възможни жертви.

Ако полицаите не бяха предприели преследване на бившият борец в тъмната част на деня, а бяха го задържали и разпитали спокойно на следващия ден, вероятно един човешки живот нямаше да бъде загубен. А „честта на полицейския пагон“ нямаше отново да изложена на риск.

Подобна позиция изразиха в сутрешния блок на Би Ти Ви Емануил Йорданов – бивш министър на вътрешните работи, който е нает от дъщерите на починалия бивш борец за техен адвокат, Милен Иванов – бивш зам. ректор на Академията на МВР и адвокат Людмил Рангелов.

Според източници, заключението на тройната съдебно-медицинска експертиза, извършена в Пловдив, е че Пламен Пенев е починал от задушаване.

Това кореспондира с твърдението на МВР шефът, че Пенев е получил конвулсии след като е бил изваден от автомобила и са му били поставени белезници. А смъртта е била регистрирана от пристигналия на място екип на Спешния център в Стара Загора.

Дали Пламен Пенев е страдал от психическо разстройство Борислава – една от дъщерите му отказа да потвърди пред „За истината“. Единственото което тя каза бе, че нейният баща нож не е носил и не е вадил срещу никого.

По информация от източник на „За истината“ обаче починалият борец е имал проблеми с психичното си здраве и е бил пациент на Психодиспансера в Стара Загора. Това е дълбоко личен проблем на семейството, който не бихме си позволили да коментираме, ако една подобна диагноза не обясняваше странното поведение и бягството на Пенев при първоначалният опит да бъде задържан от полицията. Днес пред „Нова телевизия“ другата дъщеря на бившия борец каза: „Баща ни е имал заболяване, към което са предписани лекарства и той ги е вземал“.

Ясно е, че сега започва дълъг процес на разследване и както в много подобни случаи до сега ще продължи с години и най-вероятно без присъди, а може би и без дисциплинарни наказания. Но случаят с Пенев, както и този с Дебора Михайлова (пак в Стара Загора) показват, че в системата на МВР и прокуратурата в града „има нещо гнило“ и дълбоко порочно.

Затова дъщерите на Пенев отказаха съдебно-медицинската експертиза на баща им да бъде направена в града. По същата причина и защитниците на Георги Георгиев, обвинен за нараняването на Михайлова, искат делото да се гледа в друг съдебен район, а оказа се, че и голяма част от съдиите в Районния съд вече са си направили отвод по това дело.

Старши комисар Лазар Христов (на преден план) – шеф на ОД на МВР в Стара Загора по време на брифинга, който даде днес.
Снимка: Венелина Попова

Със сигурност единствената причина не е само в липсващия отговор на въпросите как и кой ръководи тези институции, а това е особено важно.

Става дума и за липса на интегритет сред техните служители. А този термин означава да следваш моралните или етичните си убеждения и да вършиш правилното и професионалното при всички обстоятелства, дори и никой да не те наблюдава.

Ако полицаите участвали в операцията, завършила със смъртта на Пламен Пенев имаха необходимите за длъжността професионални и морални качества, те не биха излели яростта си (както се вижда в случайно заснетото видео) върху един беззащитен и оказа се невъоръжен човек, само затова, че не се е подчинил на заповедите да спре. При това без да е извършил някакво друго престъпление, предполагащо подобно отношение. Всъщност дали вече не навлизаме в един етап, в който хората вместо доверие, ще изпитват страх и ужас при вида на униформен полицай? И то не само в Стара Загора.

Интересно е и защо хиляди хора излязоха по улиците на града, когато стана публичен случаят с Дебора Михайлова, а вече трети ден, освен в социалните мрежи, нито един гражданин не е отишъл пред ОД на МВР с искане за обективно разследване и евентуални наказания за длъжностните лица, ако се докаже тяхната вина.

Един от възможните отговори на тези въпроси е, че обществото още не е излязло от дългия си коледно-новогодишен махмурлук или, че вече нищо не може да го извади от перманентната му апатия, към която се прибавя и трайната му неприязън и недоверие към всички институции на държавността.    

 

Източник: zaistinata.co

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини