Сръбските наемници в руската армия се разбунтуваха

Сръбският снайперист Деян Берич, който още от 2014 г. воюва на страната на Русия срещу Украйна и активно вербува сърби за войната, записа видео, в което разказа за малтретирането на сърбите от руските военни на фронта.

Сръбските наемници служат в отделна част, наречена „Вълк“, която е  част от 119-ти въздушнодесантен полк, обяснява Телеграм каналът „Важни истории“. Според Берчи ръководството на полка се отнася много зле към тях. Руснаците редовно ги обиждат, бият и пращат в самоубийствени атаки. Командването наричало сърбите цигани и ги питало защо изобщо са дошли да воюват да страната на Русия.

Сърбите сами купуват дронове, оборудване и даже вода. Редовно са изпращани в атаки с 2-3 пълнителя към автоматите, като „съветът“ е да си набавят друго оръжие и боеприпаси в бой от украинците.

Берич твърди, че когато сръбските наемници са отказали да участват в поредната безумна атака в навечерието на Нова година, са ги изгонили от землянките на студа и са им предложили да подпишат самопризнания, че са шпиони. Няколко дни не им е давана и храна. Заплашвани са със затвор, побой и екзекуция. На 8 януари сутринта при наемниците е дошла военна полиция, която открила огън над главите им и ги пребила с приклади.

Сръбските наемници молят руското министерство на отбраната и руския президент Владимир Путин да ги преместят в друго подразделение. „Войниците загубиха уважение към 119-и полк и искат да се присъединят към друга част, където има истински офицери," казва Берич. Той смята, че това може да е чеченският отряд „Ахмат“. Берич се е свързал с „военната администрация“ на Донецк и на Чечня, но "„някой от 119-и полк не иска това да свърши добре. ”

Сръбските наемници не могат да се върнат в родината си, защото там ги заплашват до 10 г. затвор за наемничество.

Деян Берич е и доверено лице на Владимир Путин в кампанията му за нов президентски мандат.

Според френското издание Intelligence Online в руската армия срещу Украйна войват няколстотин сръбски граждани. На 21 август 2023 г. в предаването на пропагандиста Владимир Соловьов Соловьев.Live се появиха Деян Берич и Давор Савичич, който още през 2014 г. е формирал взвод от сърби в състава на частната военна компания „Вагнер“. Според водещия Савичич е кавалер на четири ордена за мъжество.

В ефира Берич разказа, че в състава на 106-а тулска дивизия е формирано подразделение „Вълк“ под командването на Савичич. „С тях ние работихме още на киевското направление," казва Берич. Савичич добави, че „интернационалният батальон“ в началото на войната е бил в района на летището в Гостомел, където трябваше да кацне руският десант, но това бе предотвратено от украинската армия.

След отстъплението на руската армия от Киевска област поделението на Савичич е прехвърлено в Харковска област, а след това - в село Богородично в Краматорския район на Донецка област - тези територии бяха освободени в хода на контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна през есента на 2022 г. „Сега официално подписваме договор с министерсството на отбраната и веднага изпращаме хора на рязанския полигон, след което - на Луганското направление. Искам да поканя и руснаците, и сърбите да се присъединят към нас“, каза Савичич.

До 15 септември миналата година руският президент Владимир Путин твърдеше, че Русия не вербува чужди наемници, защото си има достатъчно хора. След катастрофалните загуби на фронта обаче мнението му се промени.

„Когато Владимир Владимирович /Путин/ разреши на чужденци да воюват в руската армия, аз изготвих план и го представих на генерала, който ни ръководи. Той ми каза: Отлично, действай! Момчетата пристигат, посрещаме ги и веднаги ги пращаме във военния комитет, където подписват договор и подават документи за руско гражданство. Това не са само хора от Сърбия, но и от цяла бивша Югославия. Но сърбите са най-много“, казва Берич.

През януари 2023 г. избухна скандал, след като по руската телевизия бе излъчено видео с „доброволци“ от Сърбия, които се обучават да се бият заедно с руските войски в Украйна. Клиповете бяха разпространени от „Вагнер“ на сръбски език, за да се насърчи набирането на войници. Това предизвика гнева дори на сръбския президент Александър Вучич, който се стреми да поддържа добри отношения с Путин. „Защо вие от „Вагнер“ звъните на някой от Сърбия, когато знаете, че това е против нашите закони?", възмути се той. Вучич добави, че не само Сърбия е „неутрална“ по отношение на войната в Украйна, но и че не е разговарял с руския президент Владимир Путин от „много месеци“.

Вече има около 20-тина души, които са осъдени в Сърбия за участие в „бойни действия в чужбина“.

 

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ти
    тия пък откачени
    4 0
    13:07, 9 яну 2024
    Може ли да им стига толкова акъла на тия "няколко стотин сърби"? Заради пари са отишли сигурно.Интересно в какви пари им плащат.Но те не са ги извикали за да им плащат дълго.Акъл нямат тия хора
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини