Денков поема поста на Мария Габриел. Асен Василев може да е втори вицепремиер

Няма промяна в това, което сме договорили - да бъде направена размяна на премиерското и вицепремиерското място. Предлагахме всъщност втори вицепремиер да бъде Асен Василев. Тогава не се съгласиха, сега правят такова предложение. Няма нищо лошо.

Това заяви премиерът акад. Николай Денков по време на излъчване на живо във Facebook на страницата на Министерския съвет. Денков отговаря на въпроси на граждани.

Денков посочи, че министри ще бъдат сменяни на база оценка.

„Вече разполагам с информация за тяхната работа и ще я представя на Мария Габриел. Ако трябва - въпросът ще бъде обсъден с партийните лидери“, допълни премиерът.

Той заяви, че се надява на „единични случаи“, а не на „масови промени“, за да може работата в Министерския съвет да продължи по програмата, която стъпва на 18-месечен хоризонт.

„Никога не сме обсъждали да бъде променена договорката за началната ротация“, отсече Денков.

Трябва ли ДПС да одобрят състава на МС?

„Ако искаме ДПС да гласува за това правителство, за да има по-широка подкрепа, трябва да мине и през разговори. Колкото по-широка е подкрепата, толкова по-добре. Но тя не е задължителна. Няма да правим компромиси със състава на МС заради групата на ДПС. Достатъчно е мнозинството между ПП-ДБ и ГЕРБ. Ако ДПС са готови да подкрепят състав, който смятаме за добър, това би било допълнителна екстра“, обясни още Денков.

Реденето на листите предстоящите европейски избори може да се окаже ключово за председателския пост в Народното събрание, стана ясно още от думите на Николай Денков.

Той посочи, че Никола Минчев е възможен водач на листа и тази негова роля би била несъвместима с председателския пост в парламента.

„Така че нека видим какви са задачите, които имаме да решаваме през следващите месеци и тогава ще търсим най-доброто развитие“, допълни Денков.

Играта на Радев с Конституцията

„Това, че президентът представя пред КС промените в основния закон за оценка е нормално. Но можем да видим, че той атакува не толкова правосъдната система, колкото ограничаването на неговите права в частта за служебните правителства. Тези промени бяха направени така, че да се избегне възможната злоупотреба в една парламентарна република за дълги периоди от време да има еднолично управление на президента. Атакува ги и това е нормално, няма нещо неочаквано. Скандален е начинът, по който го прави, и езикът, който използва. Това е неприемливо за президент“.

Членството ни в Шенген по въздух и вода

„Всеки месец десетки хиляди български граждани пътуват до Европа и обратно. Всеки път трябва по 20-30 минути да стоят на опашки. Членството ни в Шенген по въздух и вода е облекчение за българските граждани и за туризма“, обясни още премиерът.

По думите му за по-голямата част от бизнеса е важно да паднат и сухопътните граници.

„Австрия изобщо не искаше да обсъжда сухопътни граници и е наше постижение, че в тежки преговори с помощта на ЕК изискахме това да се постави в решението и да се изиска заедно да работим за преговори и решаване на дата през 2024 г. Реалистично е да търсим решение за дата или в края на тази, или в началото на следващата година. Преговори трябва да започнат още тази година“.

 

Източник: frognews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини