Чехите са твърдо против еврото

Чехите просто са твърде емоционално привързани към кроната - никакво въвеждане на еврото в страната не се очертава.

Дискусията за еврото в Чехия бе предизвикана от новогодишната реч на президента Петър Павел, който до голяма степен изненадващо призова политиците в страната да предприемат конкретни стъпки за въвеждането му. Той посочи, че при присъединяването си към ЕС преди 20 години Прага е поела този ангажимент и е дошло времето да го изпълни.

Реакциите на останалите политици не закъсняха, като с малки изключения бяха все отрицателни, отбелязва германската обществено-правна медия MDR. Под въпрос обаче е колко от тях наистина отхвърлят еврото и каква част го правят по конюнктурни съображения, за да не поемат рискове.

Консенсусът срещу еврото

Социологическите проучвания показват от години, че преобладаващото мнозинство от чехите отхвърля въвеждането на еврото. Изследване на Евробарометър потвърди този извод миналото лято. Според него 54 на сто от чехите са против приемането на единната европейска валута, само 44 процента одобряват идеята. При сравнение с други страни членки на ЕС, които също все още не са въвели единната европейска валута - Швеция, Румъния, Полша, Унгария - подкрепата за еврото никъде не е толкова ниска, колкото в Чешката република. Евробарометър посочва, че най-големите привърженици на единната европейска валута в тази група са унгарците със 72 процента, следвани от румънците със 71 на сто одобрение.

Проучване на чешкия институт за изследване на общественото мнение CVVM показва дори по-голямо отхвърляне на еврото - 73 процента от гражданите са против приемането му, а едва 22 на сто го подкрепят.

Подобно на почти всички проучвания по темата, и в това отношение се наблюдава ясна схема: колкото по-възрастни са анкетираните и колкото по-ниско е образователното им ниво, толкова по-голямо е противопоставянето им на еврото. Що се отнася до политическите симпатии, отхвърлянето на единната валута е най-високо сред поддръжниците на популисткото движение на бившия министър-председател Андрей Бабиш АНО, на радикалната дясна „Свобода и пряка демокрация“, както и сред комунистите. MDR коментира, че за последните две политически сили подкрепата за еврото би била почти равносилна на предателство. Начело на борбата срещу единната валута в Чехия е бившият президент и премиер Вацлав Клаус.

Единство в управляващата коалиция няма

Разделение за еврото има и в управляващата коалиция от пет партии на премиера Петър Фиала. Очевидните поддръжници на единната валута са Пиратската партия, либералната ТОП09 и партията СТАН. Християндемократите също принципно подкрепят въвеждането на еврото, но не смятат, че моментът за това е дошъл.

Най-силната политическа партия в кабинета - Гражданската демократическа партия - на министър-председателя Фиала, е категорично против. Неотдавна чешкият премиер обяви: „Няма да се занимаваме с еврото през този законодателен период“. Той се позова и на коалиционното споразумение, в което темата не е включена.

Правителственият ръководител настоява, че за да бъде взето решение за дата на присъединяване, както и за влизане в Европейския валутен механизъм (ERM 2), известен още като „чакалнята за еврото“, първо трябва да бъдат покрити критериите за еврото, пише „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (ФАЦ). Тази задължителна тестова фаза за присъединяване към единната европейска валута продължава поне две години и така правителството би се освободило от политическата отговорност за еврото, тъй като следващите избори трябва да се проведат най-късно до края на 2025-а година.

Емоционалната връзка с кроната

Една от причините за ниското ниво на одобрение към еврото в Чешката република може да е, че гражданите на страната имат много емоционална връзка със своята крона, продължава MDR. Валутата с това име се е използвала за разплащания още по времето на Австро-Унгарската империя. След основаването на Чехословакия през 1918-а година е въведена чехословашката крона, която с течение на времето се превръща в много стабилна валута. Дори и комунистите не са успели да разклатят кроната, въпреки че в епохата на плановата икономика тя е загубила значителна част от стойността си и не е била конвертируема.

На фона на всичко това въвеждане на еврото в Чехия в обозримо бъдеще изобщо не се очертава. Но все пак 2024-а година донесе доста важно нововъведение: от началото на годината местните фирми могат да водят счетоводството си и в евро, освен в долари или лири, ако тези валути са преобладаващи в дейността на съответната компания, т.е. ако тя се занимава предимно с износ. В тези валути биха могли да се плащат и данъците, т.е. някакъв минимален напредък по посока към еврото вече има.

 

Източник: http://www.dw.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини