Василев: Работим заедно, за да може на 1 януари 2025 година България да е член на еврозоната

Няма никакъв риск въвеждането на еврото да повиши цените”, подчерта пред NOVA финансовият министър

Какви са следващите стъпки, за да увеличим шансовете България да постигне своята цел – да стане член на еврозоната от 1 януари 2025 г., обсъдиха на среща с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху, премиерът акад. Николай Денков, министърът на финансите Асен Василев и съпредседателят на парламентарната група на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ Кирил Петков.

По думите на Асен Василев конвергентния доклад ще излезе през юни. „Ще бъдат взети данните за българската инфлация през май. „Това остава единственият критерии, който не е изпълнен, всички други са изпълнени, това беше потвърдено на срещата”, добави пред NOVA финансовият министър.

„Работим всичко заедно, за да може на 1 януари 2025 година България да стане член на еврозоната”, каза още той.

По думите му оценката за дефицита е добра. „Заради служебния кабинет там имаше въпросителни, това, че постигнахме дефицит от 2.2% се оценява изключително високо. Парламентът в момента работи за приемането на закона за БНБ, който е последното, което се изисква, за да сме напълно подготвени законодателно за влизане в еврозоната”, уточни Василев.

Според него инфлацията продължава да се наблюдава внимателно. "Движението е много добро, тъй като тя в България спада. През декември е намаляла под 5% по националната мярка за инфлация, докато в еврозоната се е повишила леко, добави финансовият министър.

„Няма никакъв риск въвеждането на еврото да повиши цените”, подчерта Василев.

Според съпредседателя на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков доверието към България все повече се повишава.

„Ние трябва да бъдем в еврозоната следващия януари. До голяма степен сме спазили критериите. Компонентът инфлация спада с голяма скорост и се надяваме конвергентният доклад да покаже тези предимства. Вярвам, че ще можем да спазим всички изисквания, добави Петков.

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини