ЕК е отрязала София за намаляване на тол таксите с до 50%

През лятото на миналата година правителството успя да приспи недоволството на българските транспортни компании с обещание да им осигури специални облекчения за тол таксите, които бяха увеличени от 1 юли след няколко отлагания. Фирмите се отказаха от протестите в очакване обещанието да бъде изпълнено, след като бъде съгласувано с Европейската комисия. За експертите беше изначално ясно, че ЕК няма да одобри подобно делене на превозвачите на „наши“ и „чужди“. На последното заседание на парламентарната регионална комисия министър Андрей Цеков призна, че Брюксел не е одобрил намеренията на София, и съобщи, че сега МРРБ търси друг вариант да намали тол таксите за българските транспортни фирми.

Проектът, който бе подготвен от ресорното министерство, предвиждаше българските камиони и автобуси да ползват 30% отстъпка от дължимата такса, ако са навъртели по платените републикански пътища от 4000 до 5999 км, а като са изминали над 6000 км, облекчението да е още по-голямо - 50%. Но подобни „преференции“ напълно противоречат на изначалния смисъл на тол таксуването за тежкия график, амортизиращ най-много пътната настилка - караш повече, плащаш повече. Бившият министър на регионалното развитие Гроздан Караджов предупреди за това още при появата на предложението за намаляване на тол таксите. Именно Караджов, който сега е депутат, по време на заседанието на ресорната парламентарна комисия поиска информация докъде е стигнало съгласуването с Брюксел.

„Аз лично съм имал резерви към този подход, тъй като противоречи на принципи на директива. Изпратихме го за съгласуване с ЕК. Получихме категорично становище, че ще противоречи на директива“, обясни министър Андрей Цеков.

Отказа се обаче, че МРРБ не се е отказало от идеята за облекчения. „В момента разработваме алтернатива на отстъпките“, каза Цеков. Той не даде подробности за „план Б“, само посочи, че имало указания на ЕК, че общият размер на отстъпките не може да е над 13% от дължимото по тарифата за тол таксите.

Министърът съобщи, че в момента се прави анализ за щетите и загубите, които българските превозвачи са понесли заради пандемия и търпят заради войната в Украйна. Целта е София да убеди еврокомисията, че браншът заслужава да получи държавна помощ.

 

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини