Германия: Путин може да нападне НАТО след по-малко от десетилетие

Все по-войнственият руски президент Владимир Путин може да нападне военния съюз НАТО след по-малко от десетилетие, предупреди германският министър на отбраната Борис Писториус.

„Почти всеки ден чуваме заплахи от Кремъл ... така че трябва да вземем предвид, че един ден Владимир Путин може дори да нападне страна от НАТО“, заяви Писториус пред германското издание „Дер Тагешпигел“.

Макар че руско нападение е малко вероятно „засега“, министърът добави: „Нашите експерти очакват период от пет до осем години, в който това би било възможно."

Писториус смята, че скорошните шведски предупреждения за руска атака са „разбираеми от скандинавска гледна точка“, но добави, че Швеция е изправена пред още по-сериозна ситуация, предвид близостта ѝ с Русия. Освен това страната все още не е член на НАТО, като чака одобрението на Турция и Унгария за присъединяване.

„Също така трябва да се научим отново да живеем с опасността и да се подготвим - военно, социално и по отношение на гражданската защита“, предупреди Писториус.

След пълномащабното нахлуване на Кремъл в Украйна Русия засили агресивната си реторика срещу някои от своите съседи - включително балтийските страни и Полша, които са членки на НАТО, и Молдова, което накара висши европейски служители в областта на отбраната да предупредят за риска от голям конфликт.


Председателят на военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер заяви, че военният алианс е изправен пред „най-опасния свят от десетилетия насам“ и призова за „военна трансформация на НАТО“.

По-рано този месец главнокомандващият на Швеция генерал Микаел Биден по подобен начин призова шведите да се „подготвят психически“ за война.

Същия ден шведският министър на гражданската отбрана Карл-Оскар Бохлин предупреди, че „войната може да дойде в Швеция“.

 

Източник: Дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини