Колко секунди остават – учени настройват днес Часовника на Страшния съд

Направило ли е още крачка към самоунищожението си човечеството през последните 12 месеца, на същото място ли стои, или е намалило този риск? Отговорът от екипа на Бюлетина на ядрените учени ще бъде съобщен днес при поредното настройване на Часовника на Страшния съд.

Този "часовник" е метафора за кризите и заплахите, които са надвиснали, като увеличаването им се отбелязва с приближаването на голямата стрелка до полунощ. В оценката си учените преценяват набор от фактори - от ядрена война, през неудържима пандемия до климатични и технологични промени.

В момента часовникът е само на 90 секунди преди полунощ, което е най-тревожното заключение, откакто се появява тази инициатива преди десетилетия. До миналата година той показваше 100 секунди преди полунощ. Причините - продължаващата война в Украйна и излизането на сцената на т.нар. изкуствен интелект - за това решение не са изчезнали. Към тях се добави още една сериозна криза - войната на Израел срещу "Хамас" след нападението на терористите от палестинската организация на 7 октомври.

В същото време подновените контакти на дипломати и военни между САЩ и Китай по-скоро намаляват риска от ядрена конфронтация. След засилен дебат се появиха и първите примери за регулиране на ИИ. Рекордно много са инвестициите във възобновяеми източници и биолозите поддържат темпото в изследвания за ранно откриване и предотвратяване на източници на мащабни пандемии.

Големият въпрос е дали темпото на разпознаване, сдържане, управление и избягване на сериозните заплахи е достатъчно да премести стрелките на Часовника на Страшния съд назад.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини