Турският парламент одобри влизането на Швеция в НАТО

След 20-месечно отлагане парламентът на Турция одобри във вторник вечер кандидатурата на Швеция за членство в НАТО. Дебатите продължиха повече от четири часа дебати, а гласуването премахна предпоследното голямо препятствие пред влизането на скандинавската държава в алианса.


Управляващата партия на президента Реджеп Ердоган, нейните националистически съюзници от Партията на националистическото действие и основната опозиционна Републиканска народна партия гласуваха за ратифициране на членството, докато опозиционните националистически, ислямистки и леви партии гласуваха против. Ратификацията беше одобрена с 287 на 55 гласа.


Ердоган ще подпише закона, вероятно през следващите дни, като по този начин ще сложи край на продължителен процес, който разочарова някои от западните съюзници на Анкара и ѝ позволи да извлече отстъпки, пише Ройтерс.

Това оставя Унгария единствената членка на НАТО, която все още е ратифицирала присъединяването на Швеция. В понеделник Виктор Орбан покани шведския премиер Улф Кристенсон на преговори, но във вторник външният министър отклони поканата.


Шведският премиер написа в платформата Х, че гласуването в турския парламент „приближава страната му с една стъпка по-близо до членството“.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства решението на турския парламент и призова Унгария да последва примера му.


Швеция подаде молба за членство в НАТО заедно с Финландия през 2022 г., няколко месеца след нахлуването на Русия в Украйна, опасявайки се за сигурността си като неутрални държави. Финландия беше приета през април, докато забавянето на Турция и Унгария отложи влизането на Швеция.


Анкара настоя Стокхолм да втвърди позицията си спрямо местните членове на Кюрдската работническа партия (ПКК), обявена за терористична организация от Турция, ЕС и САЩ. В отговор Швеция представи нов законопроект за борба с тероризма, който прави членството в терористична организация незаконно. Швеция, Финландия, Канада и Нидерландия предприеха и стъпки за смекчаване на политиките за износ на оръжие за Турция. През октомври президентът Ердоган внесе проектозакона за ратификацията, след като получи уверения от САЩ, че Турция ще може да купи още самолети F-16.

 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини