Център за обществена подкрепа - Асеновград отчита успешна 2023 г.

  Център за обществена подкрепа (ЦОП) – Асеновград отчитат успешна и динамична 2023 г.

  Ето в какви събития бяха включени потребителите, ползвали услугата през изминалата година:

  1. Международен ден на детето (1-ви юни):

  Празникът е двоен, тъй като се отбелязва и годишнината от откриването на ЦОП – Асеновград.

  Гости на тържеството бяха деца от Център за настаняване от семеен тип ЦНСТ) в града и от с. Нареченски бани.

  Всички те участваха и в организирана творческа работилница, която им даде възможност да се включат във вълнуващи дейности, да изследват своите таланти и да развиват нови умения чрез изкуството.

  Сред специалните гости пък бяха художниците Ламбриана Форева и Аспарух Сърбов, които насърчиха творческите умения на децата.

  Деца от ЦНСТ – с. Нареченски бани, придружени от екип на ЦОП – Асеновград, посетиха Районна служба по пожарна безопасност и защита на населението (РСПБЗН) в града.

  Там децата бяха запознати с професията на служителите, екипировката и съоръженията, както и с правилата за пожарна безопасност. Научиха и отговорите на др. интересни за тях въпроси.

  Част от децата от ЦНСТ – с. Нареченски бани, придружени от екип на ЦОП – Асеновград, посетиха военното поделение в града. В „4-ти артилерийски полк“ те разгледаха въоръжението и техниката.

  2. Ден на отворените врати в ЦОП – Асеновград:

  Инициативата се проведе на 2-ри юни. Това даде възможност на всички, които желаят да се запознаят с дейността на Центъра, със спецификата на работата и видовете социални услуги, предлагани за децата и техните семейства.

  Екипът, работещ в ЦОП - Асеновград, бе на разположение за дискусии и безплатни консултации с граждани.

  3. Партньорство с Българска асоциация по семейно планиране (БАСП):

  По инициатива на ЦОП – Асеновград и благодарение на изграденото сътрудничество с БАСП, освен осигурените вътрематочни спирали за превенция на нежелана бременност при семейства в неравностойно положение, бяха предоставени и безплатни презервативи, брошури, карти и др. информационни материали.

  Това даде възможност за повишаване на осведомеността сред подрастващите и превенция на ранна и нежелана бременност сред уязвимите групи.

  4. Кампания по залесяване:

  На 30-ти септември специалисти от ЦОП - Асеновград, заедно с потребители на услугата и др. желаещи деца, се включиха в кампания за популяризиране на залесителните мероприятия по проект „Подобряване природозащитното състояние на горски природни местообитания и подпомагане на еко системните услуги на територията на Южно-централно държавнo предприятие”.

  Чрез игри и забавления подрастващите получиха знания за различните растителни видове, периоди на засаждане на дървета и необходими пособия и консумативи при разходка в планината. Участието съдейства и за повишаване чувствителността на децата към природата и опазването на околната среда.

  5. Дни на отворените врати, посветени на осиновяването:

  Инициативата се проведе от 2-ри до 6-ти октомври. Специалисти от Центъра бяха на разположение и посрещаха всички, които желаят да получат професионална консултация (кандидат-осиновители), осиновители и осиновени, както и всички граждани, които се вълнуват от темата.

  6. Ден на народните будители:

  ЦОП - Асеновград проведе инициатива, от 30-ти октомври до 3-ти ноември, за дарение на детски книги и енциклопедии, подходящи за деца на възраст от I клас до VII клас, които да бъдат предоставени на учениците на ОУ "Цар Симеон I " - с. Павелско.

  На 31-ви октомври пък се проведе арт работилница по рисуване за малките посетители на Центъра. Отново гост беше Ламбриана Форева.

  7. Обмяна на опит и добри практики:

  На 3-ти ноември в ЦОП – Асеновград се проведе работна среща за обмяна на опит и добри практики със служители от ЦОП – Велинград. Освен взаимно споделеният опит и идеи, гостите ни се запознаха и с културно-историческите паметници и забележителности в Асеновград.

  8. Организиране на Коледен базар:

  Инициативата се реализира по идея на ЦОП – Асеновград. Домакин на събитието беше Градска библиотека "Паисий Хилендарски".

  На базара бяха изложени ръчно изработени от екипа и потребители на ЦОП – Асеновград коледни играчки, декорации, тематични свещи и др. артикули.

  Източник: Asenovgrad.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
  Последни новини