ЕС се размина с рецесията

Икономиката на еврозоната и Европейския съюз е останала стабилна през четвъртото тримесечие на 2023 г., сочат предварителните данни на европейската статистическа служба „Евростат“. През предходното тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) се сви с по 0,1% и в двата блока.

Според първата оценка за годишния растеж през 2023 г,. въз основа на сезонно и календарно коригирани тримесечни данни, БВП се е разраснал с 0,5% както в еврозоната, така и в ЕС, сьобщи Нова тв.

В сравнение със същото тримесечие на предходната година сезонно изгладеният БВП се е увеличил с 0,1% в зоната с единна валута и с 0,2% в ЕС през четвъртото тримесечие на 2023 г.

Публикувани по-рано данни, цитирани от Bloomberg, показаха, че Германия остава най-слабата сред водещите европейски икономики. БВП на страната се е свил с 0,3% в периода от октомври до декември. Най-голямата икономика в Европа е на ръба на рецесията от няколко тримесечия, но до момента успява да се размине с нея. Проучвания на бизнеса дори показаха, че настроението леко се е влошило в началото на годината, а „Бундесбанк“ предупреди, че в най-добрия случай БВП ще стагнира през първото тримесечие на 2024 г.

За разлика от Германия, Испания записва по-голям от очаквания ръст през четвъртото тримесечие и много над очакваните от икономистите 0,2%, съобщиха от статистическата агенция INE. Силното потребление на домакинствата е тласнало и БВП за цялата 2023 г. към ръст от 2,5%.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини