„Йетел“ вдига цените на месечните абонаменти с 9.5%

Йетел България“ ще индексира месечните абонаменти спрямо официално обявения от Националния статистически институт средногодишен Индекс на потребителските цени за 2023 г., който е в размер на 9.5%, се казва в съобщение на сайта на компанията.

Индексацията ще бъде отразена във фактурите, издавани от 5 февруари 2024 г. Цените на останалите услуги, ползвани от потребителите, като интернет, телевизия, домашен телефон, планове за хора с увреждания, лизингови вноски, остават същите. Няма да се индексират и договори за мобилни услуги за частни клиенти, сключени след 05.11.2023 г.

Миналата седмица и другите два мобилни оператора в България - А1 и „Виваком“, също заявиха такова намерение. Абонатите на „Виваком“ ще плащат с 4.5% повече, отколкото миналата година, а в А1 още обмислят какъв ще е процентът на поскъпване.

Индексация на месечните абонаменти такси е предвидена в договорите и Общите условия. През 2023 г. отново имаше повишение, пак през февруари.

Депутатът от „Продължаваме промяната - Демократична България“ Ивайло Мирчев заяви по този повод, че е реалистично до края на третото тримесечие на тази година парламентът да приложи мерки за противодействие на картелните действия на мобилните оператори, сред които условия за навлизане на нови играчи на пазара, нови правила за работа на комисиите за защита на конкуренцията и на потребителите и смяна на съставите им.

Омбудсманът Диана Ковачева определи действията на телекомите като абсолютно възмутителни.
Напомни, че държавата през миналата година е намалила наполовина таксите на мобилните оператори, и затова е учудена, че сега се стига дотук. През март миналата година служебният кабинет намали с 40% еднократните такси за честоти, които ще платят телекомите, в опит да ги накара да инвестират повече пари в 5G мрежите си.

 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини