Опит за компромис – всяка година дебат на ЕС за помощта за Украйна, но е и вето

Лидерите на Европейския съюз ще предложат в четвъртък провеждането на годишен дебат относно планирания пакет от помощ от 50 милиарда евро за Украйна в опит да се преодолее съпротивата на Унгария. Това според „Ройтерс“ се съдържа в проект на документа със заключенията на срещата на върха, което ще се проведе утре в Брюксел.

  •     Помощта от ЕС трябва да помогне за покриване на нуждите на Украйна за периода 2024-2027 г.
  •     33 млрд. евро ще са под формата на евтини заеми
  •     17 млрд. евро ще са безвъзмездни средства от бюджета на ЕС
  •     целта е да има стабилно финансиране на Киев, докато се бори срещу инвазията на Русия.

Унгария, която поддържа тесни връзки с Москва, настоява за годишен преглед, който би ѝ дал право да налага вето на плащанията всяка година. Това противоречи на идеята за предвидимо финансиране и други страни от ЕС го отхвърлят. Но ако парите трябва да дойдат от бюджета на ЕС, е необходимо единодушие сред 27-те страни от ЕС, така че е необходимо съгласието на Унгария.

В последната версия на проекта за заключения от срещата на върха, видяна от „Ройтерс“, лидерите на ЕС казват, че могат да провеждат годишни дебати за това как парите на ЕС се изразходват от Украйна на основата на доклади на Европейската комисия.
Това няма да даде право на Унгария да наложи вето върху парите, но Будапеща може да изказва опасенията и загрижеността си.

„Европейският съвет ще провежда всяка година дебат относно прилагането на механизма с оглед предоставяне на насоки относно подхода на ЕС към ситуацията, произтичаща от агресивната война на Русия срещу Украйна“, се казва в проекта.

Не е ясно дали премиерът на Унгария Виктор Орбан ще се съгласи на такава сделка в четвъртък.

В сряда унгарският посланик каза на колегите си от ЕС на подготвителната среща, че Будапеща все още иска механизма за вето, а други страни от ЕС отново отхвърлиха идеята.

Дипломатите също така казват, че Будапеща иска не само годишно право на вето, но и не желае да допринася за по-високи разходи за обслужване на съвместни заеми от ЕС за фонда за възстановяване, като се аргументира, че не е получила парите си от еврофондовете, спрени заради опасения за върховенството на закона в Унгария.

Тъй като средствата по Плана за възстановяване на Унгария все още са замразени и схемата изтича през 2026 г., Будапеща също иска ЕС да удължи действието на програмата с две години - до 2028 г.

Дипломати и служители на ЕС твърдят, че не са правно възможни нито освобождаване от принос към по-високи лихвени разходи, нито удължаване на програмата за възстановяване на фонда.

 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини