Спасиха бебе и евакуираха най-малко 10 души от жилищен блок, заради пожар в апартамент

    Бебе и майка  му бяха спасени от обгазен вход на 29 блок в хасковския квартал „Орфей“ заради пожар в апартамент там. В късния следобед, към 17 часа, горя жилище на петия етаж във вход „В“ на сградата. Няколко екипа на пожарната, на полицията и спешни медицински екипи помогнаха за овладяване на ситуацията.

    Поне още десет души от апартаментите от етажите над и под горящия бяха евакуирани успешно. Някои от хората бяха свалени с пожарникарска вишка, други пожарникарите евакуираха, след като влязоха със специално оборудване в апартаментите. Младо семейство остана блокирано на осмия етаж и в шока излезе на терасата, за да изчака спасителите. Докато екипът ги свали от високия етаж, друг пожарникарски екип под блока им даваше наставления да запазят спокойствие и как да действат.

    „Не може да се диша. Нямаше как да излезем сами“, разказаха част от спасените.

    Има свидетелства, според които, семейството, в чийто апартамент тръгна огъня, се е отоплявало с печка на дърва и въглища. Хората разказаха, че първи съседите са тръгнали да помагат на възрастните хора, които живеят в горящото жилище. Други разказаха, че са чули гърмежи след пламъците. Предполага се обаче, че хората най-напред са направили опит сами да се справят с пожара, преди подаване на сигнал към огнеборците и това е довело до забавяне и бързо разрастване на огъня. 
    В крайна сметка екипите действаха много синхронизирано и до тежки последствия за хората не се стигна. При свалянето на спасени до линейките, събралите се наоколо им ръкопляскаха и благодариха.

    Няма сериозно пострадали по първоначална информация, има по-леко обгазени хора, на които бе оказана помощ. 

    Шефът на пожарната в Хасково комисар Николай Вълчев обясни, че все още няма официална версия за причината за тежкия инцидент. Предстои повторен оглед по всички апартаменти във входа и разпит на собствениците на изгорялото жилище. Ако ситуацията позволява включване на ел. захранването на жилищата, още тази вечер хората ще могат да се върнат по домовете си, там, където е възможно за пребиваване, понеже има доста поражения и на околните на изгорелия апартамент.
    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини