Шоколадът в умерени количества е полезен за сърцето

Яденето на шоколад често може да бъде вредно за здравето ни, но в умерени количествата той, най-вече тъмния шоколад, съдържа много вещества, които могат да са полезни за сърцето и мозъка.

Макар и съдържанието на захар в шоколада да е зловредно за нас в големи количества, какао, което го изгражда съдържа множество полезни антиоксиданти. Това са различни видове флавоноиди, които действат против оксидативния стрес в клетките и забавят стареенето. Различните антиоксиданти имат различни полезни свойства за организма.

Едното вещество, наречено catechin действа за предотвратяването и облекчаване на възпалението, както и помага при сериозни мозъчни състояния като невродегенеративни заболявания. Този флаваноид, както и други, подобряват мозъчната функция и допринасят за по-добра памет и по-бързи реакции.

Антиоксидантът epicatechin има много благоприятни ефекти за човешкия организъм. Той подобрява сърдечното здраве и намалява риска от инсулт, сърдечна недостатъчност и рак.

Procyanidins са флавоноиди с антибактериални свойства и се предлагат отделно като хранителни добавки.  Те имат и приложения за здравето на устната кухина, като са използвани за третиране на рак, перидонтит и други заболявания.

Комбинацията от полезни вещества в какаото има благоприятен ефект върху сърцето – научни изследвания установяват, че те подобряват движението на кръв през артериите и контролират кръвното налягане. В зависимост от формата на какао се определят и нивата на антиоксиданти в него – най-много се съдържат в какаото на прах, като следващ по нива на какао е черния шоколад. Млечният шоколад се нарежда на последно място по състав на какао, защото то е изместено от изкуствени заместители. Други храни, които съдържат подобни вещества са виното и чая.

Какаото също така е богато и на полезни мазнини – в него има мононенаситени мазнини, както и стеаринова киселина, която има полезни ефекти за сърдечното здраве.

Макар и какаото да има преимущества за здравето, с яденето на шоколадови изделия не трябва да се прекалява. Честото ядене на шоколад лесно може да доведе до покачване на килограмите.

Антиоксидантите в шоколада са полезни за здравето, но някои вещества в какаото могат да са зловредни. В какаото има хистамини, тирамини и фенилаланини, които докарват мигрени, според някои изследвания.
Умереният прием на шоколад може лесно да премине в прекомерна консумация заради захарта в изделията, който може да доведе до пристрастяване. Но яденето на шоколад веднъж на седмица се счита за умерен прием, при който не се наблюдават зловредните ефекти от шоколада, но се забелязват ползите за сърдечно-съдовото здраве. За най-благоприятни ефекти се препоръчва яденето на шоколад с възможно най-високо съдържание на какао. Черният шоколад е полезен и при стрес. Заедно със сладоледа шоколада е търсен за успокоение, и научни изследвания заключават, че яденето на шоколад води до намалени нива на стресовия хормон кортизол.

Референции:
Intermill, B. In moderation, chocolate may be beneficial to health, prevention of coronary artery disease. https://medicalxpress.com/news/2024-02-moderation-chocolate-beneficial-health-coronary.html
Butler, N. Health benefits and risks of chocolate. https://www.medicalnewstoday.com/articles/270272
Johns Hopkins Medicine. The Benefits of Having a Healthy Relationship with Chocolate. https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/the-benefits-of-having-a-healthy-relationship-with-chocolate

 

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини