Миграцията плаши хората вече повече от Русия

Миграция, Русия, кибератаки, изкуствен интелект: това са четирите най-големи заплахи за глобалната сигурност днес, показва актуално проучване. То потвърждава и нарастващото влияние на Китай в света.

Руската агресия срещу Украйна е отстъпила на миграцията мястото си на основна заплаха за глобалната сигурност - сочи международно проучване, което традиционно се изготвя за ежегодната Конференция по сигурността в Мюнхен. То отразява предимно мненията на хората от държавите в Г-7, които в момента оценяват миграцията като по-голяма заплаха от руската агресивна външна политика.

Миграцията расте заради войните и промените в климата

В актуалното допитване са участвали 12 000 души – от държавите в Г-7, както и от Бразилия, Индия, Китай, Южна Африка и Украйна. От него става ясно, че заплахата от страна на Русия продължава да се възприема като по-голяма, отколкото преди началото на инвазията в Украйна преди две години.

Но като още по-тревожни се възприемат последствията от миграцията, подхранвана от войните и промените в климата. Предполага се, че анкетираните до определена степен са привикнали към войната на Русия срещу Украйна.

На украинците е бил зададен допълнително и въпросът дали съществуват „приемливи условия за примирие“. На него 92 процента от анкетираните са се обявили за пълно изтегляне на руските части от Украйна, включително от Крим. Само 12 на сто смятат, че би било приемливо Крим да остане анексиран от Русия. Над две трети искат бързо приемане на Украйна в ЕС и НАТО.

Западът губи влияние пред Китай

Проучването, посветено на заплахите за сигурността, стига и до извода, че при сегашната напрегната ситуация в световен мащаб всички биха били губещи. Като нараснал се определя рискът от военен конфликт между Китай и Тайван, нараснали са и опасенията от Китай, който придобива все по-голямо самочувствие: най-вече в Япония, следвана от Индия, САЩ, Германия и Франция.

В държавите от Г-7 (Германия, Франция, Великобритания, Италия, Япония, Канада и САЩ) големи части от населението смятат, че след десет години техните страни ще бъдат по-малко сигурни и по-малко благосъстоятелни. Същевременно се очаква ръст в мощта и влиянието на Китай и държавите от глобалния Юг.

Чрез инвестиции Китай разширява влиянието си в Африка             Снимка: Joerg Boethling/IMAGO

Глобализацията върви надолу

Като цяло недоволството от икономическите отношения расте – както на Запад, така и на Юг, показва анализът, направен въз основа на допитването.

То отразява и низходяща тенденция в глобализацията. В днешния свят надделяват конкуренцията и силно нарасналата потребност от сигурност, отбелязва анализът, който констатира също, че най-вече към Китай се стичат твърде малко капитали. Изводът на социолозите: „Изострянето на геополитическите вражди погреба вярата, че пазарно насочената глобализация води до справедливо разпределение на печалбите. Поради това държавите дават предимство на възможностите за съпротива и на сигурността пред ефективността“.

Драматичните политически размествания в света дават отражение върху макроикономическата реалност – излиза от анализираните данни. Западните капиталови потоци са пренасочени от Китай към други партньори. При търговските потоци също се забелязва преструктуриране по геополитическа линия, констатира анализът, който като цяло рисува много песимистична картина на обвързаностите в световен мащаб.

В Африка насилието расте след всеки следващ преврат

Анализът се спира и на нарастващото военно влияние на Русия в Африка, и по-специално в района на Сахел (известен още като Субсахарска Африка), докато влиянието на някогашната колониална сила там Франция спада в резултат от политическите вълнения. Русия от своя страна се опитва да откъсне „държавите от Сахел от Европа и САЩ“.

И в този план като че ли всички се оказват губещи, констатират авторите на проучването: „Хората в региона губят шанса си за мир и демократичен напредък, тъй като от 2020 година насам всеки следващ преврат води до все повече насилие“.

Нарасналото недоверие в световен мащаб се изразява освен това и  в отношението към заплахата от кибератаки и от негативни последствия от използването на изкуствения интелект. „Технологичният напредък, който дълго време бе двигател на глобалното благосъстояние, се инструментализира все повече от противниците“, се казва в анализа. Като особено голяма се оценява тази заплаха в САЩ, следвани от Индия. Като цяло хората се опасяват от дезинформационни кампании в дигиталния свят.

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини