Войната в Украйна удря сериозно дори и суперколите

Войната в Украйна започна преди 2 години, но продължава да създава сериозни проблеми на автомобилните компании в Европа. При това не става въпрос само за масови производители, но и за марки от висок клас.

Много от частите за BMW, Porsche, Ferrari, Lamborghini и други се произвеждат в Украйна - от кабели и снопове до сложна електроника и части на каросериите. Това се случваше до 24 февруари 2022 г. - денят в който руските войски нахлуха в страната, но сега вече нещата са сериозно променени, тъй като голяма част от персонала вече е съкратен.

Не се знае със сигурност за какъв брой служители става въпрос, но поради инвазията на Русия, за съжаление, висококвалифициран персонал остава без работа. Освен това тези служители получаваха доста прилични заплати, защото почти всички тези предприятия са с чуждестранни инвестиции. За кои заводи говорим?

Украйна произвежда различни части за почти всички европейски автомобили, включително за т.нар. премиум марки. Става въпрос главно за детайли, които изискват голямо количество ръчна работа, например полагане на кабелни мрежи или шиене на седалки. Според Ernst & Young през 2021 г. в Украйна са работили 22 световни и регионални производители в областта на автомобилните части. В тези предприятия са разкрити около 60 000 работни места, а общият брой на инвестициите в сектора е около 800 млн. евро.

Основната част от чуждестранните компании, произвеждащи автокомпоненти, са концентрирани в Западна Украйна. Този избор на региона се дължи преди всичко на неговата логистична близост до крайните потребители. Ето списъка на предприятията:

Японската компания Fujikura е специализирана в производството на кабелни продукти за автомобили на немския концерн Volkswagen Group, включително за Porsche и MAN.

Bader и Aunde: шиене на калъфи за седалки за Audi, Mercedes и BMW, по-специално за Mercedes-Benz S-class и Maybach. Сред клиентите на компанията е и Tesla!

VET AUTOMOTIVE произвежда електронни системи за отопление на седалки, сензори за допир и автомобилни кабели за Ferrari, Porsche, BMW, Mercedes, Opel, Volkswagen

Немската фирма LEONI произвежда кабелни мрежи за Opel, Porsche, Volkswagen, Audi, Lamborghini и MAN.

Френският концерн Nexans произвежда кабелни мрежи за BMW, Opel, Audi, Mercedes и Porsche.

Kromberg & Schubert произвежда електрически бордови инсталации за автомобили BMW, Audi, Mercedes и Volkswagen.

ODW-Elektrik произвежда кабели за автомобили Volkswagen, BMW, Porsche, Volvo, Opel, магнитни бобини, електромеханични конструкции за автомобили и моторни инструменти.

В Киевска област работи завод на немската компания Kostal, специализирана в производството на автомобилна електроника. Тук се изработват кормилни уредби и контактни системи за Ford, DAG, Audi, VW, Renault, Lamborghini, BMW, SEAT и Skoda.

Източник: automedia.investor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини